Járvány

2020.04.20. 17:22

A Zoom MI-t vet be, hogy gátat vessen a virtuális szexpartiknak

Váratlan helyzettel találták szemben magukat a Zoom online konferenciaszoftver üzemeltetői. Mesterséges intelligencia (MI) lehet a megoldás.

Forrás: Shutterstock

A korábban szűk körben üzleti videokonferencia-platformként ismert Zoom népszerűsége a járvány időszakában robbanásszerűen nő: napi (!) felhasználói bázisa három hónap alatt 10 millióról 200 millióra ugrott.

Mindenre használják, iskolai távoktatástól zenei produkciókig, értekezletektől baráti találkozókig. Az otthonukba szorult felhasználók ötletes hátterekkel is kísérleteznek (mint ismert, virtuálisan cserélhető a telefonálók háttére), poénos helyzeteket osztanak meg,

és legújabban rendkívül kapós szexpartikat szerveznek a videó-konferenciaszoftveren

– írja a Rolling Stone.

Fotó: Shutterstock

Ezzel viszont a Zoom szolgáltatója ellentmondásos helyzetbe került. Egyrészt adatvédelmi előírások miatt nem nézhet bele a szolgáltató a videókonferenciákba, másrészt viszont a szoftver felhasználói szabályzata tiltja a technológia felhasználását „káros, obszcén vagy tisztességtelen célokra, különösen, ha ezt üzleti céllal teszik”. Irányelveik szerint nem megengedett a „meztelenség, az erőszak, a pornográfia, a szexuális jellegű anyagok vagy bűncselekmények megjelenítése”.

Vagyis internetül mondva fel kell számolniuk az NSFW tartalmakat (NSFW, azaz Not Safe For Work, olyan tartalmak, amiket nem biztos, hogy szeretnénk, ha látnák a munkatársak, amikor megnyitjuk).

Igen, de hogy tiltsák ki az aggályos közvetítéseket, ha egyszer a saját szabályzatuk szerint nem nézhetnek bele egyikbe sem?

Van megoldás, állítja a cég szóviője: mesterséges intelligenciát vetnek be, amely „gépi tanulással” azonosítja a szabálysértő tartalmakat. Ezen kívül arra ösztönzik a felhasználóikat, hogy jelentsék, ha irányelveik megsértését gyanítják.

A szóvivő utalt Eric Yuan ügyvezető üzenetére is, amelyben arról beszélt, hogy a Zoom mit tesz „a felhasználók adatvédelmi és biztonsági elvárásainak teljesítéséért”.

A Rolling Stone-nak többnyire név nélkül nyilatkozó felhasználók leginkább másként látják a dolgot.

„Az emberek megtanulják a megfelelő megvilágítást s kameraállást. A Zoomnak köszönhetően ez a generáció elsajátítja, hogyan kell jól kinézni a kamera előtt.”

Kevésbé cinikus megfogalmazások szerint a Zoom az NSFW tartalmakkal

sokaknak egyfajta felszabadulást nyújt a bezártság okozta pánikból és szorongásból.

Azt tartják, szinte terápiás célt szolgálhat a szoftver bármilyen, akár efféle felhasználása is.

Egy Oscar Buzz álnevű felhasználó elmondta a Rolling Stone-nak, hogy a nap nagy részét ágyban fekve, depresszióval küzdve tölti, s a Zoom is egy apró segítség, hogy jobban elviselje a helyzetet.

Mások szerint az akadozó hang, a lefagyó mozgás igen gyenge „felhasználói élményt” eredményez, amit alig ellensúlyoz a bizarr egyidejű csoportos jelenlét.

Laria Fuchs szakértő pedig arra figyelmeztet, hogy a „zoombomberek” és a trollok zaklatnak másokat és ráadásul rögzíthetik a képernyőn felbukkanó – jelen esetben – intim tartalmakat.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!