Járvány

2020.11.04. 06:00

Ennyire stresszelik magukat a magyarok

Meglepő eredmény született az emberek stressz-szintjét Európa-szerte vizsgáló felmérésben. Kicsit azért a csúcstechnika is segíthet.

Forrás: Shutterstock

A magyar emberek kétharmada vallja magát stresszesnek, a megkérdezettek fele az elmúlt hónapokban jóval többet aggódik – derült ki az Ipsos és a Huawei Technologies 10 országban végzett, nemzetközi kutatásából.

A 66% kiugróan magas, Európában a magyarok a legstresszesebbek. A koronavírus drasztikus változást hozott, felforgatta mindennapjainkat,

a szorongás és a stressz pedig kihatással van megszokott életünkre: a magyar emberek közel fele (44%) fáradékony, 21%-uknak érezhetően csökkent az önbizalma.

A magyarok 66%-a stresszes

Egyre gyakrabban emlegetik a stresszt, mint a 21. század egyik fő betegségét, melyet hétköznapi teendőink váltanak ki belőlünk. A napi hajtás, a környezet nyomása, a család és barátok, valamint az előttünk álló nehézségek erősen befolyásolják közérzetünket. Ezen az elmúlt hónapok bizonytalansága tovább rontott.

Az Ipsos nemzetközi, fogyasztói elégedettségi felmérésében arra kereste a választ, hogyan változott meg a lakosság életmódja és életminősége a Covid-19 megjelenése óta.

A 1,5 méteres távolság, a kötelező maszkviselés és a nyitvatartási korlátozások miatt kénytelenek voltunk gyökeresen megváltoztatni szokásainkat, életstílusunkat. A Huawei megbízásából készített, mintegy 10 európai ország lakosaival végzett kutatásából kiderül, a magyarok 22%-a szerint rosszabbodott az életminőségük az elmúlt néhány hónapban.

Legtöbben a pénzügyi helyzetük romlását tapasztalták, (37% érzékelt negatív változást ezen a téren), majd a fizikai állapot következett: 24% vélte úgy, hogy rosszabb bőrben van a pandémia megjelenése óta, sőt, romlott a válaszadók alvásának a minősége is (25% nyilatkozott így). A széles körben elterjedt stressz letaglózó, figyelembe véve, hogy a megkérdezettek 66% vallja magát közepes mértékben vagy nagyon stresszesnek, és ennek nagy része a közelmúlt változásaiból adódik (48% szerint emelkedett a stressz-szintje az elmúlt pár hónapban).

Anyagi és lelki bizonytalanság

A felmérés azt mutatja, hogy

szinte minden vizsgált európai országban megváltozott az emberek stressz szintje.

A teljes európai népesség esetében a leggyakrabban jelzett stressztényezők közé tartozik az anyagi helyzet és az alvás minősége. Érdekes módon a felmérésből az is kiderült, hogy az emberek 22% elégedetlen az életének jelenlegi minőségével, míg 30%-uk az alvás minőségével és 25%-uk testalkatával.

Zenével a stressz ellen

A stabilitás hiánya és az állandó bizonytalanság miatt kényelmetlenül érezzük magunkat és idegesebben reagálunk a körülöttünk zajló eseményekre. Mindegyikünk másképp reagál, úgy sokféle megoldást alkalmazunk a stressz enyhítésére.

A beszélgetés családtagokkal, barátokkal (93%), valamint a zenehallgatás (91%) a leggyakoribb, de előkelő helyen szerepel a stresszoldásban az önmagunkra fordított idő (87%), a filmek, sorozatok nézése és egy kellemes séta (egyaránt 84-84%). A válaszadók 70%-a utazással kapcsolódik ki, ugyanakkor mozgással csak igen kevesen. 34%-uk fut, míg 28%-uk megy le rendszeresen, vagy néha az edzőterembe, hogy ott vezesse le a felgyülemlett stresszt.

Nyugodtság, fél egészség

A stresszérzet mögött számos tényező áll, hasonlóan az általa kiváltott hatásokhoz. Sokszor a hangulatunk és az általános közérzetünk befolyásolásán kívül az élet más aspektusaiba is átfordul.

A Huawei és az Ipsos vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a stressz fokozott fáradékonysággal, alvási problémákkal és szorongással jár. Ráadásul nemcsak stresszesek vagyunk, hanem különféle egészségügyi tünetek is megjelenhetnek – leggyakrabban a kimerültség, energiahiány (44%). Érdemes kiemelni, hogy a magyarok több mint harmada (38%) szenved alvászavaroktól, a szorongás pedig 29%-uknál jelentkezik rendszeresen.

A technológia némileg segíthet

– Kíváncsiak voltunk arra, milyen módon változtatta meg a kialakult járványügyi helyzet a lakosság stressz szintjét, egyben rá szerettük volna irányítani a figyelmet arra, hogyan és milyen módon segíthet a technológia felismerni, miért nem alszunk jól, mikor, mennyire vagyunk stresszesek – mondta Trubek Zsuzsa.

A Huawei Technologies Hungary menedzsere kiemelte, a vállalat legújabb okosórája, a Huawei Watch GT 2 Pro folyamatosan méri a felhasználó stressz-szintjét, fejlett érzékelői figyelik alvási fázisait és személyre szabott tanácsokkal is segít abban, hogy viselői oldják a stresszes helyzeteket.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!