Megállt a trend?

2021.09.27. 09:37

Lassul a netes vásárlások számának növekedése

Az elmúlt években megszokottnál jóval lassabban nőtt az interneten keresztül végrehajtott bankkártyás vásárlási tranzakciók száma és értéke a második negyedévben.

Forrás: Shutterstock

Erről ír a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzforgalmi statisztikái alapján.

A jegybank adatai szerint a második negyedévben 53,7 millió bankkártyás vásárlási tranzakciót indítottak interneten keresztül Magyarországon. Ez ugyan 19,5 százalékos emelkedés 2020 azonos időszakához képest, de

az egy évvel korábbi 31,2 százalékos bővüléstől jóval elmarad.

A darabszám növekedésének lassulásáért elsősorban a külföldre irányuló tranzakciók okolhatók: itt 16,7 százalékos bővülést mért az MNB, 22,9 milliós második negyedéves mennyiség mellett.

Az interneten keresztül indított kártyás vásárlási tranzakciók értéke 18,4 százalékkal, kicsivel 650 milliárd forint fölé nőtt. Itt viszont a külföldre irányuló tranzakciók húzták a növekedést, ezeknél több mint az egynegyedével, 253,1 milliárd forintra emelkedett az összérték. A belföldi netes vásárlási tranzakcióknál nem egészen 15 százalékos emelkedést mért a jegybank, 369,9 milliárd forintos összértékben.

A második negyedévben az internetes vásárlási tranzakcióknál kimutatott növekedési ütem nagymértékben elmarad a fizikai kereskedőknél – az üzletekben – mért bővülés mértékétől is, ahol a tranzakciók darabszáma 32,4, értéke pedig 30,3 százalékkal emelkedett.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!