Almás ötlet

2021.09.10. 18:00

Visszavonulót fújt az Apple a gyermekvédelmi újításával

A közvélemény hevesen reagált az ötletekre, ezért több hónappal elhalasztotta az Apple az új operációs rendszerében esedékes gyermekvédelmi újításait.

This handout image obtained June 7, 2021 courtesy of Apple Inc. shows Apple CEO Tim Cook greeting millions of developers around the world at Apple Park in Cupertino, California. - Apple kicked off its digital-only annual Worldwide Developer Conference on Monday where it unveiled the iOS 15, iPadOS 15, macOS 12 and watchOS 8. (Photo by Brooks Kraft / Apple Inc. / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /APPLE INC./HANDOUT " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Ideiglenesen felfüggeszti az új gyermekvédelmi intézkedéseinek bevezetését az almás gyártó. Az Apple weboldalán olvasható, szeptember 3-i információk szerint az ügyfelek, kutatók és érdekvédelmi csoportok visszajelzései miatt a cég több hónappal elhalasztja az újítások bevezetését, figyelmeztet a G Data.

A cég rövid nyilatkozata szerint az időt arra használják, hogy további információt gyűjtsenek, és fejlesszék a funkciókat, mielőtt a széles közönség is használhatná a gyermekvédelmi intézkedéseket. Hogy pontosan mennyi idővel tolja el az Apple az új funkciók bevezetését, és

hogy milyen információkat keresnek, azt nem tudni.

A G Data blogján is megírták augusztus közepén, hogy az iOS 15. verziójában szkennelnék a képeket, miközben azokat az iCloud Photos-ba feltöltenék a felhasználók. A kiskorú szexuális tartalmakat letiltanák, és jelentenék az esetet a hatóságoknak. A Siri asszisztenst és a keresőfunkciót is tervezték frissíteni, hogy azok figyelmeztessék a felhasználókat, hogy a kiskorú szexuális tartalmakra történő keresés veszélyes és problémás.

A technológia bírálói azzal érveltek, hogy az nemcsak a gyermekpornográf tartalmakat blokkolhatja, hanem kis változtatással akár a politikai üzeneteket is.

Edward Snowden egyenesen arról írt, hogy az Apple egy tömeges megfigyelési eszközt készít elő.

Az újítások a gyártó akarata szerint egyfajta kompromisszumként működtek volna, mellyel egyrészt tiszteletben tartották volna a felhasználók magánéletét, de közben segítik a hatóságokat a terroristák és a szexuális bűnözők felderítésében. Segítségével a bűnözői réteget megakadályoznák abban, hogy eltűnjenek a technológia mögött, miközben a mezei felhasználók adatait és jogait tiszteletben tartják.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!