Szakértő tanácsai

2021.12.10. 06:00

A biztonságos karácsonyi netes vásárlás 7 szabálya

Ilyenkor megszaporodnak az adathalász e-mailek és felpörögnek az átverős oldalak is .

Már a Black Friday őrület kapcsán sokan hozzászoktak, hogy a legjobb árakat biztosító vásárlási lehetőségek e-mailben érkeznek. Az ajánlatok nagy részével valóban nincs gond, ugyanakkor eredetinek látszó, de hamis e-mailek is érkezhetnek postaládánkba – figyelmeztet a G Data.

Az adathalász e-mail majdnem tökéletesen hasonlíthat egy népszerű és általunk is ismert magyar webáruház hírleveléhez,

de ebben az esetben kattintás után mégsem oda kerülünk, ahova gondoltuk volna.

A böngésző címsorát figyeljük

A G Data ezért felhívja a figyelmet, hogy a webáruházak linkjei jellemzően a „nev.hu” formában kell, hogy megjelenjenek a böngésző címsorában, ahol a .hu végződés a magyar tartományt jelenti, a .hu előtti rész pedig a webáruház nevét jelöli.

Például az emag.hu egy valódi cím, de az emag.karacsony2021.hu már nem az (itt a valódi domain a karacsony2021.hu), és nem az az emag.hungary.ru sem (ahol a valódi domain az orosz tartományban lévő hungary.ru).

Az ilyen preparált oldalak általában jelszavainkat, bankkártyaadatainkat próbálják meg ellopni valamilyen figyelmeztetés vagy akciós ajánlat ígéretével. A figyelmeztetés lehet például, hogy régi jelszavunk lejárt, és újat kell megadnunk, vagy felajánlhatja az oldal, hogy rendkívül alacsony áron van lehetőségünk megvásárolni egy terméket. Végül megtörténhet, hogy a hamis weboldal valamilyen kiegészítő letöltését kéri tőlünk, amely megnyitás után kártevővel fertőzi meg a számítógépünket.

A csatolmány is fertőző lehet

Az adathalász levél káros csatolmányt is tartalmazhat. Még ha nagyon kíváncsiak vagyunk is, akkor se nyissuk meg az ismeretlen feladótól érkező csatolmányokat!

Ilyenkor győződjünk meg, hogy az adott e-mail valóban attól a feladótól érkezett, akinek mondja magát: kattintsunk a feladósorban megjelenő névre, és nézzük meg a részleteket.

Más fizetési csatornára terelnének

Az is előfordulhat, hogy az eladó valamilyen kifogással megpróbálja rávenni a látogatókat banki átutalás indítására. Az utalás azonban a bankkártyás fizetéssel ellentétben nem visszafordítható, ezért ha probléma adódik a rendeléssel, kevésbé számíthatunk a bank segítségére.

Ne engedélyezzük azt sem, hogy a nem fontos webáruházak tárolják jelszavunkat és bankkártyaadatainkat, ahogyan az sem javasolt, hogy ugyanazt a jelszót használjuk minden webáruháznál.

Kockázatos a virtuális kód

Körültekintően járjunk el, amikor kódokat vásárolunk online játékokhoz, szoftverekhez, mert ezen a területen gyakori a csalás. A G Data azt javasolja, ilyen termékeket csak ismert piactereken és eladóktól vásároljunk.

A biztonságos vásárlás 7 fontos szabálya:

  1. Ismeretlen feladótól érkező e-mailben ne kattintsunk a linkekre, a csatolmányt ne nyissunk meg.
  2. Mindig saját magunk gépeljük be a kiszemelt webáruház webcímét a böngésző címsorába, vagy ellenőrizzük, hogy milyen webcímen vagyunk.
  3. Ha először vásárolunk valahonnan, nézzünk körül. Keressük meg a kapcsolat menüpontot, ellenőrizzük a cég nevét, nyissuk meg az adatvédelmi irányelveket, és nézzük meg, hogy van-e a cégnek telefonos, e-mailes elérhetősége. Akár másokat is megkérdezhetünk, hogy vásároltak-e már az adott weboldalon.
  4. Minden webshophoz egyedi jelszót használjunk.
  5. Ne engedjük az ismeretlen weboldalaknak a kártyaadatok eltárolását.
  6. Lehetőség szerint mellőzzük az utalásos fizetést.
  7. Éljünk egészséges gyanakvással, ha egy túlságosan is kedvező akcióval találkozunk.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában