Több szakemberre van szükség

2022.02.12. 09:42

Közös európai stratégiát dolgoztak ki a szoftverkészségek fejlesztéséhez

A szoftverfejlesztéshez kötődő készségekben meglévő szakadék csökkentése érdekében az Európai Szoftverkészség Szövetség (ESSA - European Software Skills Alliance) kidolgozta az Európai Szoftverkészség Stratégiát, amelynek elkészítésében az IVSZ - Szövetség a digitális gazdaságért is közreműködött - közölte az IVSZ.

A közlemény szerint mind a szoftverfejlesztési szakértők hiányára, mind pedig a szoftverkészségek iránti jövőbeli piaci igény problémájának enyhítésére megoldást jelent a stratégia.

Ismertetik: 

az anyag szakértői ajánlásokat fogalmaz meg az egyének képzéséről, továbbképzéséről és átképzéséről azokhoz a szakértői szintű szoftverfejlesztéshez kötődő szakágakhoz, amelyek iránt nagy az igény. Meghatározza az irányokat a képzés, oktatás és validálás pilléreiben, amelyek 2022-ben a szoftverfejlesztéshez kötődő korszerű, piacorientált szakképzési tantervek és programok kidolgozásának kiindulópontjai lesznek.

A stratégia fontos lépcsőfok a további munkához, amely az oktatási profilok, szakképzési tantervek és programok kidolgozását, valamint a tanúsítási és képesítési keretrendszerekkel kapcsolatos további munkát jelenti 2022-ben - írták.

Tavaly Európa-szerte 21 partnerszervezet közreműködésével felmérés készült a szoftverkészségek jelenlegi és jövőbeli igényéről, ebben Magyarországon az IVSZ mellett a BME és a CodeCool is részt vett.

Felidézték: 

nagyjából 8 millió informatikai szakember van Európában, ez messze elmarad az Európai Bizottság által meghatározott 20 milliós célkitűzéstől.

Eközben a szoftverszektor folyamatos növekedése tapasztalható. Az ESSA olyan tanulási eszközöket kíván biztosítani, amelyekre az embereknek a szoftveres készségek iránti igény kielégítéséhez szükségük van. Az ESSA az Erasmus+ program keretében finanszírozott transznacionális projekt, amelynek célja a szoftveres ismeretek fejlesztése Európában, az oktatási kínálat és a piaci igény összehangolása mellett.

Borítókép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!