Éppen a legjobbkor

2022.03.16. 18:00

Csodás felvételt készített a Hubble teleszkóp két „táncoló” galaxisról

Látható, ahogy a galaxisok három dimenzióban görbülnek.

Az Androméda csillagkép mélyén, mintegy 320 millió fényévnyire, két galaxis gravitációs táncot jár. „Táncukat” rendkívüli, háromdimenziós részletességgel fényképezte le a Hubble űrteleszkóp.

 

Fenn a kisebbik galaxis, az IC 1559, lenn a nagyobbik spirális galaxis, az NGC 169 látható: együttesen Arp 282 néven ismertek.

Forrás: J. Dalcanton, / ESA/Hubble & NASA

„A csillagászok ma már elfogadják, hogy a galaxisok fejlődésének egyik fontos aspektusa az, hogy egymással kölcsönhatásba lépnek” – írja a NASA. „A galaxisok összeolvadhatnak, összeütközhetnek, vagy elsuhanhatnak egymás mellett – mindegyik kölcsönhatás jelentősen befolyásolja alakjukat és szerkezetüket.”


Nehéz azonban egy ilyen interakciót úgy lefényképezni, hogy az egyértelműen bemutassa a háromdimenziós térben való mozgását. Az Arp 282 esetében a Hubble éppen a legjobb szögben volt ahhoz, hogy megörökítse a csillagok, a por- és a gázfelhőket, amelyeket az erők az egyik rendszerből a másikba húznak.


Az is szerencse, hogy a műszer látható fényben készítette ezt a képet. Mind az IC 1559, mind az NGC 169 aktív galaxismagokkal, más szóval, szupermasszív fekete lyukakkal rendelkezik, amelyek hatalmas mennyiségű energiát bocsátanak ki az elektromágneses spektrum teljes tartományában.


„Ha a kép mindkét AGN teljes emisszióját megmutatná” – írják a NASA tudósai – fényességük elhomályosítaná a képen látható gyönyörűen részletes árapály kölcsönhatásokat.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!