Űrutazás

2022.04.16. 12:25

Sikeresen visszatértek a Földre a kínai tajkonauták (videó)

A Sencsou-13 legénysége hat hónapig volt az űrben, tovább, mint a korábbi kínai űrhajósok.

Sikeresen visszatért szombaton a Földre a kínai űrállomásról a három tajkonauta, miután beállította az űrben töltött idő kínai rekordját. Az űrkabin Vang Ja-ping női űrhajóssal és két férfi társával, Csai Cse-kanggal és Je Kuang-fuval szombat reggel landolt az ország északnyugati részén fekvő Góbi-sivatagban. A leszállást élőben közvetítette a kínai állami televízió.

A visszatérés a Föld felett mintegy 400 kilométeres magasságban keringő űrállomásról valamivel több mint 9 órát vett igénybe. A Sencsou-13 (Varázshajó) legénysége 6 hónapig volt az űrben, tovább, mint a korábbi kínai űrhajósok, csaknem kétszer annyi ideig, mint a tavaly felállított korábbi kínai rekord.

A háromfős legénység október 16-án indult mostani küldetésére.

A magasban töltött idő alatt a három űrhajós (Kínában tajkonautáknak nevezik őket) két űrsétán vett részt, tudományos kísérletek egész sorát végezte el, és előkészítette a Tienkung (Égi Palota) néven ismert űrállomás további bővítését.

Vang Ja-ping nemcsak az első női űrhajós volt, aki a Mennyei Harmónia (Tienho) nevű központi modul fedélzetén tartózkodott, hanem az első, aki űrsétát is tett.

A következő fázisban, a tervek szerint a jövő hónapban teherűrhajó érkezik az űrállomáshoz, amely egyebek között üzemanyagot és más szükséges eszközt szállít majd, előkészítve a Sencsou-14 júniusra várt repülését. Még az év folyamán további két modult indítanak a világűrbe a leendő űrállomás fő részéhez.

Borítókép: Xinhua via AFP / Peng Yuan

Címkék#űrutazás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!