Ez nem operett

2022.05.18. 09:34

Már egy kormány megdöntésével fenyegetőznek kiberbűnözők

Feltörték a Costa Rica-i kormányzat számítástechnikai rendszerét, most a közép-amerikai ország vezetésének megdöntésével fenyegetőznek.

Feltételezések szerint a Conti nevű bűnszervezet ki akarta használni azt a körülményt, hogy az ország új elnöke, Rodrigo Chaves mindössze egy hete van hivatalban. A zsarolóvírusos támadást elkövető csoport a nyomás növelés érdekében

20 millió dollárra emelte követelését cserében azért, hogy feloldja az áldozatul esett kormányzati rendszerek zárolását, illetve titkosítását.

Elszántak vagyunk, hogy kibertámadásunkkal megdöntsük a kormányt, már megmutattuk erőnket és hatalmunkat, aminek nyomán rendkívüli állapotot vezettetek be – olvasható a bűnözők közleményében, akik közölték azt is, hogy ha a kormány egy héten belül nem fizet, törlik a titkosítás feloldására szolgáló kódsorokat.

Chaves hétfői sajtótájékoztatóján felvetette, hogy a kibertámadást egyaránt bel- és külföldről követhették el.

Háborúban állunk és ez nem túlzás

– jelentette ki az elnök, aki rögtön beiktatását követően, a múlt héten, rendkívüli állapotot rendelt el. Mint mondta, az ország hatóságai egy Costa Ricában is kollaboránsokkal rendelkező terrorista csoporttal viaskodnak.

Chaves beszélt arról is, hogy a kibertámadás az eddig ismertnél kiterjedtebb: 27 kormányzati intézmény érintett, ideértve önkormányzatokat és állami közszolgáltatókat. Az elnök az elődjét, Carlos Alvaradót is hibáztatta, amiért az nem lépett fel agresszívabban a kibertámadásokkal szemben és nem tett intézkedéseket az ország kiberbiztonságának erősítéséért.

A Conti-csoport hétfői üzenetében arra figyelmeztetett, hogy összejátszik a kormányzat egyes tagjaival. „Vannak embereink a kormányban” – állították a kiberbűnözők. „Azon vagyunk, hogy más rendszereitekhez is hozzáférjünk, nincs más választásotok, mint kifizetni minket. Tudjuk, hogy felfogadtatok egy adatmentő szakértőt, ne próbálkozzatok kerülőutakkal!”

Szakértők szerint nem vehető komolyan, s nem is lehet valódi célja a Conti-csoport azon fenyegetése, hogy megkísérlik a kormány megdöntését. Mindemellett valós lehet a veszélye annak, hogy a bűnözők további rendszereket vonnak ellenőrzésük alá.

A Conti-banda először áprilisban intézett kibertámadást Costa Rica pénzügyminisztériumának számos kulcsfontosságú rendszere ellen, ideértve a vám- és adónyilvántartást. A támadás később kiterjedt a kormányzati számítástechnikai infrastruktúra más részeire is. Május közepéig az érintett rendszerek működését nem sikerült teljes körűen helyre állítani.

Az amerikai külügyminisztérium tízmillió dolláros nyomravezetői díjat tűzött ki a Conti vezetőinek fejére. A tárca szerint a bűnszervezet az utóbbi két évben zsarolóvírusos támadások százait követte el. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) adataira hivatkozva közölte azt is, hogy a bűnözőknek mintegy ezren estek áldozatul, a kifizetett váltságdíjak pedig meghaladták a 150 millió dollárt is.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!