Korai öröm

2022.06.13. 06:00

Egy elhárított zsarolóvírusos támadás következményei

Az indiai fapados SpiceJet repülőtársaságot ért zsarolóvírusos támadás káoszt okozott az érintett repülőtereken, hatásait azóta is érzik.

Késlekedő vagy törölt járatok, a negyedéves tőzsdei jelentés elhalasztása, csak hogy párat felsoroljunk az indiai fapados SpiceJet repülőtársaságot ért zsarolóvírusos támadás következményeiből.

A repülőtársaság a május 25-én közzétett Twitter bejegyzésben csak annyit ismert el, hogy a vállalat bizonyos IT rendszerei sikertelen zsarolóvírusos támadást szenvedtek el, melyek befolyásolták a járatok kora reggeli indulását. Az optimista közlemény szerint az IT csapat elhárította a támadást, és a repülőjáratok normálisan működnek. Hogy pontosan milyen jellegű volt a támadás, mely rendszereket érintette, és milyen csoport követte el, arról nem árultak el semmit.

A továbbgyűrűző hatásokkal nem számoltak

Azonban a társaság túlzottan optimista volt, a járatokon rekedt vagy várakozó ügyfelek panaszáradatukkal egyéb híján a közösségi médiához fordultak. Az utazók több órát voltak kénytelenek várakozni a már utasokkal teli repülőgépeken, ahol sem ételt, sem információt nem kaptak. Több járatot töröltek vagy átütemeztek.

Az elképzelhető, hogy a zsarolóvírusos támadást valóban elhárította az IT csapat, azonban annak hatásaival nem számoltak. Például az indiai repülőteret üzemeltető AAI vállalat a támadás hírére már nem hitelezett a repülőtársaságnak, a készpénz beszerzéséig viszont a járatoknak várakozniuk kellett.

Egy másik következménye a sikertelen zsarolóvírusos támadásnak öt nappal később, május 30-án vált ismertté, figyelmeztet a G Data. A The Economic Times indiai gazdasági lap szerint a társaság kénytelen volt a május végére tervezett negyedéves pénzügyi beszámolót elhalasztani. A zsarolóvírusos támadás miatt ugyanis az előírt audit folyamatot nem tudták befejezni, enélkül viszont a társaság pénzügyi eredményeket sem tud ismertetni. Azt nem jelezték, hogy pontosan mennyit is késik a pénzügyi beszámolóval a társaság.

A támadás a légitársaság részvényeinek árfolyamát is befolyásolta. A pénzügyi beszámoló elhalasztásának bejelentésének hírére és a támadás miatt 2022. május 26. óta folyamatosan esésben van a cég részvénye, cikkünk írásakor 4,5 százalékkel ér kevesebbet.

Borítóképünkön a SpiceJet gépe (Wikipédia)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!