Fényképezőgépek alkonya

2022.09.30. 06:00

Az okostelefonok tönkretették a kameragyártókat

Az okostelefon egyik legfontosabb – és legértékesebb – funkciója a kamera.

Forrás: Shutterstock

A képérzékelők egyre kisebbek és egyre jobbak lettek, s az okostelefonok számítási teljesítménye valós időben lehetővé teszi a kifinomult képjavítást. Így a modern mobilokkal készült fényképek egyre közelebb kerülnek ahhoz a minőséghez, amelyet egykor csak a drága, cserélhető objektíves kamerákkal lehetett elérni.

És ez már nem csak az okostelefonok piacának csúcskategóriás készülékeire igaz: az elmúlt néhány évben az okostelefonok kamerái általánosságban véve jelentősen javultak. Valójában olyannyira, hogy a legtöbben már nem is látják szükségesnek dedikált fényképezőgépet hordani vagy vásárolni. Bár a profik és a fotórajongók (valószínűleg) mindig jobb eredményeket érnek el csúcskategóriás fényképezőgépekkel és objektívekkel, az okostelefonok azonban olyan képeket készítenek, amelyek kielégítik az átlagfogyasztó igényeit.

Az okostelefonos fotózás térnyerése a fényképezőgép- és fotófelszerelés-iparra pusztító hatással volt.

A CIPA japán székhelyű iparági csoport olyan tagokkal rendelkezik, mint az Olympus, a Canon és a Nikon. Felmérésük szerint a világméretű fényképezőgép-eladások 93 százalékkal csökkentek 2010 és 2021 között, ami gyakorlatilag eltörölte több évtizedes növekedésüket. A meredek visszaesés elsősorban a beépített objektíves digitális fényképezőgépek eladásában érzékelhető.

Infographic: Smartphones Wipe Out Decades of Camera Industry Growth | Statista

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!