Juno ott van

2022.09.30. 09:50

Hihetetlen közel repült a Jupiter jeges holdjához a NASA űrszondája

Egészen közel repült el a Jupiter jeges holdja, az Európa mellett az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Juno űrszondája.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/SWRI/MSSS

Az elmúlt húsz évben most közelítette meg a legjobban egy űrszonda a holdat: mintegy 357 kilométerre.

Az Európa fagyos felszíne alatt óceán húzódhat, s a tudósok azt remélik, hogy a Föld méretéhez hasonlító bolygón az űrszonda képes lesz észlelni a vízcsóvákat, amelyek a hold felszínéről törnek fel.

Jó időben kell jó helyen lennünk, de ha szerencsések leszünk, sikerülhet – írta előzetes  közleményében Scott Bolton, a Juno missziójának vezető tudósa, aki a San Antonió-i Délnyugati Kutatóintézetben dolgozik.

John Bordi, a NASA kaliforniai Sugárhajtómű Laboratóriumának (JPL) misszióvezető-helyettese elmondta: arra számít, hogy az űrhajó „elég gyorsan fog elszáguldani” az Európa mellett, másodpercenként mintegy 23,6 kilométeres relatív sebességgel – írta tegnap az MTI.

Azóta már tudjuk: a Juno sikeresen készített rendkívül összetett, részletes képeket a Jupiter Europa nevű holdjának összetett, jéggel borított felszínéről. Az űrszonda a képünkön láthatóan mintegy 219 mérföld (352 kilométer) távolságra közelítette meg.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/SWRI/MSSS

Az űrszonda megfigyeléseit felhasználják a NASA 2024-ben induló Europa Clipper missziójának megtervezéséhez.

Az Európai Űrhivatal (ESA) jövőre felszálló űrszondája, Jupiter Icy Moons Explorer, vagy más néven Juicea szintén közelről akarja megvizsgálni az Európát.

Az Európát mindeddig a NASA Galileo űrszondája közelítette meg a legjobban, amikor 2000-ben 351 kilométeres távolságban szállt el mellette.

A 2011-ben útjára indított Juno 2016 óta kering a Naprendszer legnagyobb, 143 ezer kilométer átmérőjű bolygója körül. Információkat gyűjt a légköréről, felszíni szerkezetéről, belső mágneses mezejéről és a körülötte lévő régióról. A NASA tavaly újabb négy évvel, 2025-ig hosszabbította meg a missziót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!