Őszi tippek

2022.09.28. 17:50

Így fotózzunk és videózzunk a mobillal ősszel

Az évszak remek lehetőségeket biztosít arra, hogy kiránduljunk vagy utazzunk, s egyedi felvételeket készíthessünk.

Forrás: Shutterstock

Akár bakancsot húzunk, akár autóba ülünk, akár csak az otthon melegéből szemlélődünk, okostelefonunkkal príma fotókat és videókat alkothatunk.

1. Lássuk a fától az erdőt, meg minden mást

Az őszről bizonyára először a narancsos-barnás színeket öltő fák jutnak eszünkbe, de az évszak ennél sokkal több lehetőséget kínál. A szürke égbolt teljesen új köntösbe bújtatja a tavakat, folyókat és patakokat, ahogy a falvak, városok is teljesen más hangulatot árasztanak magukból, mint pár héttel ezelőtt. A virágokat és a kánikulát a gombák és a szél váltja, ezek megörökítése pedig hangulatos és kreatív lehetőséget kínál, főleg a részleteket pazarul kiemelő makro funkcióval.

Egy kis makro
 

2. A szürke lehet a barátunk is

A szürkületet sokan a fáradtsággal, a megrövidülő napokkal társítják, pedig kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy más árnyalatban örökítsük meg a világot. Az őszi klasszikus színeket kontrasztba állíthatjuk az ég monokrómabb jellegével, a negatív tér pedig ki tudja emelni ezeket a hol harmonikus, hol ellentmondásos tényezőket.  

3. Minden az időn múlik

Az időjárás és az időzítés is szerves részei az őszi utaknak. A természetre nem lehetünk hatással, de alkalmazkodhatunk hozzá. Ha esetleg a házunkba zár egy vihar, nézzük meg, hogy az ablakból, a benti meleg fényekkel milyen kompozíciókat tudunk készíteni. Ha pedig sikerül kimozdulnunk, vagy épp külföldre mennünk, akkor próbáljuk az aktuális viszonyokat szem előtt tartani.

Nincs fix recept a remek videókhoz és képekhez, de a Honor Magic4 Pro megkönnyíti a dolgunkat kiváló minőségű kamerájával és számos beállításával, amikkel finomhangolhatjuk alkotásainkat. A készülék beépített filterei, mint a soft, a valencia vagy akár a mono kiemelhetik a részleteket és felerősíthetik a hangulatot, extra segítséget nyújtva a tökéletes pillanat eltalálásához.

4. A lát-, táj- és közelkép mind mást mond

A grandiózus, bámulatos felvételek gazdagabbá válhatnak az eső vagy a leszálló köd által, ahogy egy városi videót is átváltoztathat az esernyőkkel vonuló tömeg. Ne feledkezzünk meg azonban arról se, hogy a jó zoommal olyan közelről szemléltethetjük világunkat vagy épp egy adott mikrokozmoszt, ami újabb dimenzióját nyitja meg a fényképezés művészetének.

5. Dekorálásra fel

Az otthoni dekorálással és az őszi berendezéssel is mondhatunk, meg persze mutathatunk nagyot. A tudatosan összeválogatott, alaposan utánajárt díszítésekkel, öltözetekkel vagy ételekkel szintén kimagasló alkotásokat készíthetünk.

A legfontosabb, hogy tudatosan vásároljunk és szedjük össze dizájnelemeinket, ugyanis ez már önmagában üzenettel bír: az pedig csak fokozhatja, ha kiváló felvételeket készítünk róla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!