A Földtől 11 millió kilométerre

2022.09.27. 09:50

Telibe találta a NASA bolygóvédelmi űreszköze az aszteroidát (videó)

Magyar idő szerint ma hajnali negyed kettőkor csapódott be.

Forrás: NASA

A NASA DART (Double Asteroid Redirection Test) űrszondája 10 hónap repülés után szándékos irányítással nekicsapódva, telibe találta a a Földtől mintegy 11 millió kilométerre lévő Dimorphos aszteroidát, hogy megváltoztassa annak pályáját. Azt tesztelték, hogy képesek vagyunk-e a távolból  megakadályozni, hogy egy kozmikus objektum elpusztítsa a földi életet.

A Double Asteroid Redirection Test (DART) űrhajó mintegy 23 000 kilométer/órás sebességgel csapódott be az aszteroidába. Az alábbi videón nyomon követhető az ütközés:

 Az utolsó képeken, amelyeket az űrszonda másodpercekkel a becsapódás előtt készített, jól látható a Dimorphos felszíne.

Ez a kép 2 másodperccel a becsapódás előtt készült
Forrás: NASA

A labdarúgó-stadion méretű kisbolygó egyébként nem jelentett veszélyt a Földre. Hogy a kísérlet tökéletesen sikerült-e, majd akkor fogjuk megtudni, ha a tudósok kiszámolják, ütközés után a pályája csakugyan jelentősen eltért-e az eredetitől.

Kutatók azt remélik, hogy az ütközés következtében 10 perccel lerövidül a Dimorphos keringési ideje a Didymos körül, de már 73 másodperces változást is sikernek tartanának. A teszt másik célja az aszteroida elhajlásának pontos mérése.

Egy több millió kilométerre lévő égitest esetében már egy kis lökés is elég lehet ahhoz, hogy annak röppályáját biztonságossá változtassák. Az ütközés nyomán kráter keletkezett a Dimorphos felszínén, és törmelékzuhatag távozott az űrbe, a DART pedig teljesen megsemmisült.

Azért esett a választás a Dimorphosra, mert mérete hasonló azokhoz az aszteroidákhoz, amelyek potenciális veszélyt jelenthetnek a Föld számára.

A DART űrszondát még 2021. november 24-én indították útjára a kaliforniai Vanderberg űrbázisról a SpaceX Falcon-9 rakétájával. A kisautó-nagyságú szonda 10 hónap alatt tette meg a 11 millió kilométert, hogy összeütközzön a 160 méter átmérőjű Dimorphos aszteroidával.

A két aszteroidát két évtizede fedezték fel. A páros először az „ikrek” (Didymos) nevet kapta, később a kisebb aszteroidát Dimorphosnak nevezték el, aminek jelentése "kettős alak", és arra utal, hogy ez az első égitest, amelyet az emberiség két formában ismerhet meg: a becsapódás előtt, és ahogyan majd az Európai Űrhivatal (ESA) Héra missziója fogja látni néhány évvel később.

A kutatók jelenleg nem tudnak egyetlen olyan kisbolygóról sem, amely a belátható időn belül a Földnek csapódhatna, ám 27 ezer aszteroidát azonosítottak bolygónk közelében, és ezek közül több mint 10 ezernek az átmérője meghaladja a 140 métert. Ezen kívül lehet még számos olyan apró égitest, amelyet eddig nem észleltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!