Digitália

2022.11.18. 06:00

Miért rúgják ki ezrével a nagy tech cégek az alkalmazottakat?

Holott eddig mást sem hallottunk, mint hogy állandó munkaerőhiánnyal küzdenek. Erre most a legnagyobb cégektől százezernél több alkalmazottat küldenek el.

Forrás: Shutterstock

Hogy mekkora baj van, s milyen méretű leépítések kezdődtek, az Amazonnál először az elbocsátott alkalmazottak LinkedIn-bejegyzéseiből derült ki.

Aztán az Amazon rangidős alelnöke, Dave Limp bejelentette: „Fájdalommal tölt el... Tehetséges munkatársakat veszítünk el.”

Olyan óriásoknál, mint a Twitter (még megterhelve Elon Musk személyiségével), a Facebookot, Instagramot és Whatsapot birtokló Meta, a Coinbase és a Snapchateet üzemeltető Snap, a Netflix

a dolgozók bejelentették, hogy új lehetőségeket keresnek.

Tudjuk, ez mit jelent. Világszerte több mint 120 000 munkahely szűnt meg a Layoffs.fyi weboldal szerint, amely a technológiai munkahelyek megszűnését követi nyomon. És itt csak az óriásokról beszélünk, amelyek szem előtt vannak.

A különböző cégek különböző okokból szüntették meg az alkalmazottakat, de vannak közös vonások.

Ahogy a világjárvány idején életünk az internetre költözött, a tech óriások üzletei példátlan mértékben fellendültek, és a vezetők úgy vélték, hogy a jó idők – legalábbis számukra – majd örökké fennmaradnak.

A Meta például annyira elbízta magát, hogy több mint 15 000 embert vett fel az év első kilenc hónapjában – írja a BBC News.

Most a leépítéseket sorra bejelentő vezetők azt mondják, sorry, elszámították magukat.

„Úgy döntöttem, hogy jelentősen növeljük a befektetéseinket” – közölte Mark Zuckerberg vezérigazgató a Meta alkalmazottaival és 13%-ukat elbocsátotta.

„Sajnos ez nem úgy alakult, ahogyan vártam.”

És ahogy a gazdaság egyre inkább bajba került, sok cég jelentősen csökkentette online hirdetési költségvetését: márpedig a média elsősorban hirdetésekből tartja fenn magát.

A pénzügyi technológiai ágazatban az emelkedő kamatlábak szintén sújtották a vállalatokat.

„Ez igazán rémes negyedév volt sok nagy technológiai vállalat számára” – fogalmaz Paolo Pescatore, a PP Foresight technológiai elemzője. „Senki sem immunis.”

Még az Apple is óvatosságot jelzett: „Tim Cook vezérigazgató azt mondta, hogy a cég »még mindig felvesz embereket«, de csak »megfontoltan«.”

Az Amazon a létszámleépítést a „szokatlan és bizonytalan makrogazdasági környezetnek” tulajdonította.

„Az éves felülvizsgálati folyamatunk részeként mindig megvizsgáljuk minden egyes üzletágunkat, és azt, hogy kell-e változtatnunk” – mondta Kelly Nantel szóvivő.

„A jelenlegi makrogazdasági környezetet (...) figyelembe véve bizonyos szerepkörökre már nincs szükség.”

Zúgolódó befektetők

A befektetők is követelik a költségcsökkentést, azzal vádolva a cégeket, hogy felduzzadtak és nagyon lassan reagálnak a gazdasági lassulás jeleire.

Sir Christopher Hohn befektető az Alphabetnek, a Google és a YouTube anyavállalatának címzett nyílt levélben sürgette a vállalatokat, hogy 

csökkentsék a munkahelyeket és a fizetéseket.

Az Alphabetnek fegyelmezettebbnek kell lennie a költségek tekintetében, írta, és csökkentenie kell az olyan projektek veszteségeit, mint az önvezető autókat gyártó Waymo.

Elon Musk minden bizonnyal azon a véleményen van, hogy legújabb – és bíróság által kikényszerített – befektetése, a Twitter esetében is van mód a költségek csökkentésére, mivel a cégnek nem sikerült sem nyereséget termelnie, sem új felhasználókat vonzania. Musk tehát lendületből kirúgta az alkalmazottak felét, mintegy 3700 embert. Igaz, mindezt sikerült olyan kapkodásban levezényelnie, hogy

olyanokat is elbocsátottak, akik ott sem dolgoztak. Másokat meg vissza kellett hívni, mert „tévedésből” rakták ki őket.

Sokak szerint Musk egyszerűen túl sokat fizetett a cégért, és most fut a pénze után. Akiket nem rúgott ki, azoknak „extrém” munkamorált ígért. Hogy ezen pontosan mit érthet, máig sem derült ki. Egyszerűen csak küldött egy e -mailt az összes alkalmazottnak, amelyben közölte, hogy indul a „Twitter 2.0” – nem tudni, mi az – s vagy holnap délutánig aláírnak, vagy mehetnek.

Beborult az ég a tech fölött

Scott Kessler iparági megfigyelő szerint nem lesz pénz és türelem „az olyan csúcstechnológiai szerencsejátékokra, mint a virtuális valóság vagy a vezető nélküli autók”, amelyek rövid távon nem biztos, hogy megtérülést hoznak.

A befektetők fenntarthatatlannak tartják a magas béreket és a kényelmes juttatásokat, amelyeket egyesek élveznek az iparágban.

„Néhány vállalatnak szembe kellett néznie a rideg valósággal” – mondta Kessler.

Mike Morini, a digitális menedzsmenteszközöket kínáló WorkForce Software munkatársa szerint fordulóponthoz érkeztünk.

„A technológiai ipar kilép a mindenáron való növekedés időszakából” – közölte.

De úgy tűnik, a nagy tech cégeket a gazdasági ellenszél megingatja, de nem töri meg. Például az Amazon által 10 000 fős létszámcsökkentése – a cég történetének legnagyobb leépítése – az irodai személyzet mindössze 3%-át érinti.

Az elbocsátások egyben új vállalkozások indulását is jelenthetik, mivel a nagy cégektől elbocsátott tehetséges munkatársak összefoghatnak vagy indítanak start-up cégeket.

Mike Malone, a Szilícium-völgy veterán megfigyelője nemrég a BBC-nek így fogalmazott: „Még nem írom le a Völgyet. Sok reményt táplálok.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!