Digitália

2022.12.24. 07:00

Többször segített vészhelyzetben az ÉletMentő applikáció

A bajbajutottak egyetlen gombnyomással riaszthatják a mentőket az ÉletMentő alkalmazás segítségével, ráadásul a szoftver azonnal elküldi a segélykérő tartózkodási helyét, valamint a korábban feltöltött egészségügyi adatait is. A mentők számára jól ismert tény, hogy karácsony környékén megszaporodnak a kisebb-nagyobb háztartási balesetek. Az ijedtséggel töltött percekkel pedig a segítségre szorulók értékes időt veszítenek.

Illusztráció

Forrás: Országos Mentőszolgálat

Ez a program nem csupán a segélyhívást könnyíti meg, de megtalálható rajta az elsősegély kisokos-funkció, a közelben fellelhető gyógyszertárak nyitva tartásának listája, a kórházak elérhetőségei, valamint azok megközelítését segítő térkép is, amelyek hasznosnak lehetnek a mindennapokban.

Az Országos Mentőszolgálat és a Vodafone Magyarország Alapítvány közös alkalmazásának az előnyeit használta ki például idén az az édesapa is, aki a családi biciklitúrán megsérült 15 éves fiához riasztotta a mentőket, vagy azok a túrázók, akik a rossz látási viszonyok miatt Szlovákiában, az Alacsony-Tátra erdeiben tévedtek el. A GPS-alapú helymeghatározásnak köszönhetően a mentők mindkét esetben gyorsan a helyszínre értek, és segíteni tudtak a bajbajutottakon.

A csúszós utak, a rossz látási viszonyok és a téli sportok mellett az év végéhez közeledve gyakran hívják a mentőket háztartási balesetekhez is, hiszen a karácsonyi sütés-főzés, vagy épp a fenyőfafaragás is súlyos sérülésekhez vezethet. Kisebb sérülések esetén pedig a mobilalkalmazásban található elsősegély-kisokos lehet a felhasználók segítségére, amely könnyen értelmezhető ábrák és leírások segítségével vezet végig a sebesültek szakszerű ellátásnak lépésein. Továbbá az ünnepek alatt is naprakész információt találunk az alkalmazás térkép felületén, ahol a közeli gyógyszertárak nyitva tartásán túl a kórházak címét és elérhetőségét is könnyedén megtaláljuk.

Az ÉletMentő alkalmazás különösen hasznos lehet azok számára is, akik valamilyen állandó betegséggel kell, hogy együtt éljenek. Így volt ez annak a 16 éves, cukorbeteg fiúnak az esetében is, aki otthonában lett rosszul, és az applikáció segítségével egyetlen gombnyomással segítséget tudott hívni, a kiérkező mentők pedig már tisztában voltak az előzményekkel, így késlekedés nélkül tudtak szakszerű ellátást nyújtani neki. 

Egy 73 éves, ismert szívbetegséggel élő férfi életén is a mobilalkalmazásból megismert információkra támaszkodva tudtak segíteni idén a mentők: az idős úr egy gombnyomással elküldte egészségügyi adatlapját a segélykéréskor, így a mentésirányító számára azonnal láthatóvá vált, hogy a férfinak egy apró, életmentő defibrillátort ültettek a szívéhez, ami szabálytalan szívverés esetén azonnal sokkol. A mentők rögtön emelt szintű ellátásba kezdtek, ami után stabil állapotban szállíthatták kórházba a férfit. 

„Balesetek egész évben történnek, a karácsonyi időszakban azonban fokozottan kell számítanunk ezekre, ezt a kollégáimmal már tapasztalatból tudjuk. A közúti balesetek mellett gyakoribbak ilyenkor a háztartási balesetek, sérülések is. Jó, ha az ünnepekre készülődve az esetleges balesetekre is felkészülünk. Ugyan bízunk abban, hogy mindannyiunknak békésen, csendesen telik majd a karácsony, de ha mégis baj történne, fontos, hogy tudjuk, mi a teendő. Az ÉletMentő alkalmazás letöltése ebben nagy segítséget jelent”

 – mondta el Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője. 

Az ÉletMentő applikációt 2020 januárjában indította útjára a Vodafone Magyarország Alapítvány és az OMSZ azért, hogy megkönnyítse a segélyhívók és a segítséget nyújtók munkáját. Az alkalmazást azóta több mint 600 ezren töltötték le és több száz segélyhívást indítottak a felhasználók. Az ÉletMentő alkalmazás az összes magyarországi mobilszolgáltató ügyfelei számára ingyenesen érhető el. További információért látogasson el az alábbi linken található ÉletMentő oldalra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!