Digitália

2023.04.14. 06:00

Emberrablásra használták a mesterséges intelligenciával készített hangot

A hétköznapi felhasználásba került csúcstechnológiát bűnözők is bedobhatják.

Forrás: Shutterstock

Egyre több olyan félelmetes telefonhívásról hallani, amelyben a csalók valakinek a klónozott hangját használják fel. Számos ilyen program elérhető kereskedelmi és ingyenes változatban is: a Microsoft például idén január 5-én jelentette be VALL-E néven az új beszédszintézis mesterséges intelligencia modelljét. A VALL-E mindössze 3 másodpercnyi hangminta alapján képes hűen szimulálni az adott ember hangját, és a megtanult adatokból olyan, tetszőleges tartalmú, szintetikus beszédet hoz létre, amely nemcsak az illető hangszínét, hanem érzelmi tónusát és modorosságait is visszaadja. Messze nem a Microsofté az egyetlen: számos hasonló program között lehet válogatni.

Egy friss, április eleji történet a New York Postból. Egy arizonai anyukát, Jennifer DeStefanót ismeretlen telefonszámról hívták, de felvette a telefont. Tizenöt éves lánya ugyanis síelni ment, és attól tartott, talán emiatt keresik. Felvette a telefont, és csakugyan:

– Anya! – hüppögte a lánya. – Mi történt? – kérdezte, és a telefonban hallotta a lányát, ahogy zokogja:

– Anya, elrontottam.

DeStefano ezután egy férfi hangját hallotta:

– Engedje hátra a fejét, és feküdjön le.

DeStefano zavara rémületté változott. Az ismeretlen férfi így folytatta:

– Figyeljen ide. Elkaptam a lányát. (...) El fogom őt kábítani, elviszem, és Mexikóban adom vissza váltságdíjért.

A háttérből pedig ez az üvöltés hallatszott a telefonba: „Segíts, anya! Kérlek, segíts!”

A telefonáló először egymillió dollárt kért, majd amikor DeStefano azt mondta, hogy nincs annyi pénze, ötvenezer dollárra csökkentette követelését.

Szerencsére a történet ezen a ponton kedvező fordulatot vett, mert a megzsarolt anya éppen a másik lánya táncstúdiójában volt, és a körülötte lévő, aggódó anyukák egyike felhívta a férjét, másikuk pedig a rendőrséget. Négy percen belül kiderült, hogy a lány biztonságban van, a hanghívás átverés volt.

DeStefanónak semmi kétsége nem volt afelől, hogy a lánya hangját hallotta a telefonban.

„Teljesen az ő hangja volt – mondta. – Egy pillanatig sem kételkedtem benne.”

Subbarao Kambhampati, az Arizonai Állami Egyetem MI-re szakosodott professzora szerint a hanggenerálási technológia gyorsan fejlődik:

Többé nem bízhatunk a fülünkben.

Korábban a klónozásához nagyszámú mintát kellett venni az illető hangjából. Kambhampati szerint manapság egy hang klónozható mindössze három másodpercnyi felvétel alapján.

„És az eredmény már igen élethűen megközelíti azt, ahogyan az adott személy beszél – magyarázza. – Ez egy új játék, aminek lehetnek vicces meg hasznos felhasználási módjai, de biztosan lesznek  aggasztó próbálkozások is.”

Dan Mayo, az FBI különleges ügynöke szerint a hangklónozási technológiát használó csalók gyakran a közösségi médiában megosztott felvételeket letöltve kreálják meg áldozatuk szintetizált hangját. Hogy ne váljon senki az ehhez hasonló csalások áldozatává, Mayo azt javasolja, hogy mindenki tartsa a profilját privát módban, és ne legyen elérhető bárki számára.

A csalók gyakran kérnek váltságdíjat. A pénzt pedig szinte lehetetlen visszaszerezni.

Nem tudni, hány embert vertek át hasonló módszerekkel. Mayo azt nyilatkozta, hogy ez „napi rendszerességgel megtörténik”, de nem mindenki jelenti be a hívást.

A múlt hónapban Beth Royce TikTokert felhívta egy titokzatos férfi, s azt követelte, fizessen neki, különben megöli a nővérét. Mindeközben egy nő zokogását lehetett hallani a háttérben. Az alábbi videón meséli a történetet.

@bethroyce I feel the need to tell everyone I know about this. Literally the scarriest moment of my entire life #scam #scammers #scammed #hostagesituation #trauma #phonescam #fyp #foryoupage #fypシ #viral ♬ original sound - Beth

Decemberben Chelsie Gates hasonló hívást kapott valakitől, aki azzal fenyegette, hogy megöli az anyját – akit szintén sírni hallott a háttérben –, ha nem fizet. Az anyja telefonszámáról – hívószámos csalással – azzal fenyegette az ismeretlen:

Hé, itt az anyukád! És ha nem küldesz nekem pénzt, megölöm ezt a szukát.

A férfihang agresszívan sürgette, hogy küldjön neki ezer dollárt CashAppon keresztül, miközben a nő, akiről azt hitte, hogy az anyja, a háttérben zokogott.

A válaszára, hogy nincs ezer dollárja, csak százat tud fizetni: „Rendben, küldj annyit.”

Miközben az állítólagos emberrablóval telefonált, megpróbálta SMS-ben figyelmeztetni az apját. De a bűnöző megparancsolta neki, hogy ne tegye le a mobilt, ne hívja a rendőrséget és ne vonjon be mást a beszélgetésbe.

Kérte, hogy beszélhessen közvetlenül az anyjával, de megfenyegették. Így hát elküldte a férfinak a 100 dollár váltságdíjat.

Ezután visszahívta az anyja telefonját:

– Anya, jól vagy? – kérdezte.

Mire a válasz: 

– Miről beszélsz?

Fogalma sem volt, miről beszél a lánya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!