Digitália

2023.04.04. 06:00

Ilyen lesz a világ 2050-ben a szakértők szerint

Találkozni fogunk értelmes idegen lényekkel és bizonyos értelemben megvalósul a halál utáni élet azzal, hogy számítógépbe tölthetjük a tudatunkat.

Forrás: Shutterstock

Természetesen óvatosan kell bánni a jövőkutatók jelzéseivel, hiszen például az 1990-es évek futuristái közül sokan azt jósolták, hogy mostanra már víz alatt élünk, vagy, hogy repülő autókon fogunk közlekedni... A mai technológiai guruk nem is annyira modern, hanem inkább ijesztő jövőre figyelmeztetnek a DailyMail összeállítása szerint.

1. A mesterséges intelligencia fölénye mindenkit jobbágyokká tehet

Mostanában mindenki a mesterséges intelligencia esélyeit latolgatja, ami potenciálisan tényleg munkahelyek elvesztését okozhatja – de George Sztakhov, a DDB EMEA stratégiai igazgatója szerint a valóság ennél sokkal rosszabb is lehet.

Sztakhov azt mondta: „Jelenleg a mesterséges intelligencia-felhajtás csúcsán járunk, és az emberek pánikba esnek amiatt, hogy a GPT-4 a következő években megsemmisíti a fehérgalléros munkákat. Ez túlzásnak tűnik.”

De 2050-re az AI „mélyrehatóan” átalakítja a világot – figyelmeztet.

Azt mondja: „Van olyan sötét MI-jövőkép, amelyben a mesterséges intelligencia irányítói hatalmas hatalomra tesznek szert, miközben a lakosság 99 százaléka jogfosztott lesz. A mesterséges intelligencia urai irányítják majd a világ adatait, és a többséget egyszerű jobbágyokká teszik.”

„A kedvező alternatíva egy olyan forgatókönyv, amely szerint mindenki részesül a mesterséges intelligencia előnyeiből a jobb egészségügyi ellátás, a gyorsabb szállítás és a kevesebb környezetszennyezés révén.

Helyettünk a gépek végzik el a munka nagy részét, mindenki kap egy alapbért, így több szabadidőt tölthetünk el, és szabad emberi lényként valósíthatjuk meg magunkat.”

A valóság bizonyára valahol a kettő között lesz, kérdés, hogy milyen hangsúlyokkal.

2. Az emberek chipeket fognak beültetni a testükbe

2050-re az emberek általában chipeket ültetnek be a testükbe, és „feljavítják” magukat – mondja Heather Delaney, a Gallium Ventures, a londoni technológiai PR és kommunikációs tanácsadó cég alapítója.

A chipek valós időben nyomon követik a testünk állapotát, és lehetővé teszik számunkra, hogy közvetlen információkhoz jussunk az egészségi állapotunkról.

Delaney már a kezébe ültetett egy nagyon egyszerű chipet, amely lehetővé teszi számára, hogy kulcs nélkül ajtókat nyisson.

Azt mondta: „2050-re tekintve növekedésre számítok a technológia számos területén, beleértve a biohackelést, az emberfejlesztés vagy kiegészítés számos barkácsolási formáját, amelyben az emberek megpróbálják átalakítani biológiai adottságaikat.

„A biohackelés használatával a felhasználók jobban megérthetik, hogyan reagál a testük az egészségre és a fitneszre, valamint arra, hogy a gyógyszerek miként hatnak a szervezetre, beleértve azt is, amikor a lenyelt gyógyszer a véráramba majd a gyomorba kerül.”

3. Az MI-nek köszönhetően az emberek „tovább élhetnek” a haláluk után

A jövőben előfordulhat, hogy eltávozott hozzátartozóink nem igazán halnak meg – vélekedik Dr. Ajaz Ali, a Ravensbourne Egyetemen.

A nagy teljesítményű mesterséges intelligencia mozgásrögzítő eszközök és felvételek segítségével elkészíti az emberek „digitális ikertestvérét”, akik „tovább élhetnek” a haláluk után.

Dr. Ajaz Ali elmondta: „A mesterséges intelligencia révén tudatosságunk, tudásunk és tapasztalataink átkerülnek digitális ikreinkre.

„A ChatGPT-nél és a Bardnál sokkal fejletttebb NLP-alapú eszközök használatával az emberek valós időben léphetnek majd kapcsolatba ezekkel a digitális ikrekkel, profitálhatnak tudásukból és ötleteikből.”

„A szeretteik folytathatják a kapcsolatot a már elhunyt, de digitális iker formában mégis szinte létező rokonaikkal."

4. A mesterséges intelligencia által konkrét, személyre szabott tévéműsorok

2050-re mindannyian más és más tévéműsorokat és filmeket nézhetünk – amelyeket saját vágyaink alapján személyre szabottan állít elő a mesterséges intelligencia – mondja Matt Littler, az ARK Immersive alapítója és vezérigazgatója.

Littler szerint a rég halott filmsztárok is a képernyőn maradnak az AI-technológiának köszönhetően. Így az emberek idős korukban is nézhetik majd gyermekkoruk sztárjait – akár örökké fiatalon.

„A TV és a film elkezdi használni az AI-t – gondoljunk a ChatGPT mintájára – s lehetséges, hogy a közösségi hírfolyamaink extrapolációja révén megvizsgálja, mit szeretünk és mivel foglalkozunk, ismeri a tartózkodási időnket és a keresési előzményeinket. Ezért termelni kezdik a testre szabott médiát, műsorokat és tartalmakat, amelyek senki másnak, csak nekünk szólnak.”

„Egész tévéműsorok, karakterek és sorozatok mesterséges intelligencia felhasználásával készültek, képgenerátorral létrehozott színészekkel.”

5. Az emberek feltöltik elméjüket a számítógépekre, és tovább élnek

Ray Kurzweil futurista és egykori Google-mérnök – aki azt állítja, hogy 86 százalékban bekövetkeznek a jóslatai – azt mondja, hogy 2025-re az ember összeolvad a géppel. (Kurzweil egy korábbi cikkünkben új vallások kialakulásáról tett izgalmas megállapításokat.)

Az általa „szingularitásnak” nevezett eseményben Kurzweil azt jósolja, hogy egy robot 2029-ben szerinte átmegy a Turing-teszten, és 2045-re az emberek összekapcsolják az agyukat a gépekkel.

Kurzweil azt mondta: „2045-öt tűztem ki a „szingularitás” dátumának, amikor is milliárdszorosára fogjuk megsokszorozni intelligenciánkat azáltal, hogy egyesülünk az általunk létrehozott mesterséges intelligenciával”.

6. Mindannyian beszélő AI-szemüveget fogunk viselni

Vagyis olyan szemüvegeket, amelyek normál dioptriás szemüvegnek néznek ki, és minden kérdésre képesek válaszolni – mondja Alexander Nick, az EdTech cég, a GoStudent Future Labs igazgatója.

Ezek képernyőn megjelenő tanácsokat, például e-mailes értesítéseket és navigációt jelenítenek meg, de gyorsan fejlődnek.

Nick azt mondja: „A számítógépekkel való kommunikációnk módja fejlődni fog. Történelmileg nem is rég a felhasználóknak lyukkártyákat kellett használniuk, aztán a billentyűzetet és egeret, most itt a hangbevitel.”

„A következő szakasz a látás lesz, ami egyszerűen lehetővé teszi az embereknek, hogy egy-egy vizuális képpel kapcsolatban kérdéseket tegyenek fel. Például megkérdezik, hogy »mi romlott el, és hogyan javítsam meg?«, »Hány zöldséget kell megennem, hogy elegendő tápanyaghoz és vitaminhoz jussak?«, »Érett ez az ananász?«, »Mi ez? Levonható ez a költségadóból?«”

7. Találtunk majd intelligens idegen lényeket

Egy 2012-es Ted Talk-ben Seth Shostak, a SETI projekt (Search for Extraterrestrial Intelligence) csillagásza fogadott csillagásztársaival egy csésze kávéban, hogy két tucat éven belül földönkívülieket találunk.

Ez azt jelenti, hogy 2036-ra kapcsolatba kerülhetünk idegen lénnyel (nem mikrobával vagy hasonlóval, hanem értelmes lénnyel).

Shostak azóta ráduplázott előrejelzésére, mondván, hogy az újabb mérések szerint több milliárd földszerű világ létezhet:

„Ez lehet a legerősebb érv az idegen lények létezése mellett.”

8. A Föld nagy területei lakhatatlanok lehetnek

A NASA szerint a magas páratartalom és hőség együttesen olyan hőhullámokhoz vezet, amit szinte lehetetlen embereknek a szabadban túlélni olyan területeken, mint Dél-Ázsia, a Perzsa-öböl és a Vörös-tenger.

2070-re ez alkalmasint Brazília és Kína területére is igaz lesz.

Az ember túléli az 50 C-os hőmérsékletet alacsony páratartalom mellett, de a magas páratartalmat nem, mivel nincs módjában izzadással lehűlni. A kettős hatástól még a rendkívül erős és fitt emberek is órákon belül meghalnának a szabadban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!