Tippek-trükkök

2021.01.21. 17:25

3 app, ami csak lopja a helyet a mobilon – töröljük

Az egyik csak kiharap a memóriából, másik a magánéletet veszélyezteti – semmiért.

Forrás: Shutterstock

A fölösleges alkalmazások csak a helyet foglalják az okostelefonon, rosszabb esetben a memóriából is elvesznek, lassíthatják a működését és – nem ritkán – még némi kockázatot is jelentenek.

Megmutatjuk azt a három alkalmazásfajtát, amit érdemes mielőbb eltüntetni a mobilról.

1. QR-kód olvasók

Ezek a közismert mintázatok igen hasznosak, hiszen nem kell például egy weboldal címét megjegyezni, a QR-kódot beolvasva a mobil azonnal megnyitja a megfelelő URL-t.

A Wikipédia QR-kódja

Jó tudni azonban, hogy az iOS 11-es vagy újabb verziójú iPhone, valamint az Android 8, 9, 10-es készülékek már „gyárilag” rendelkeznek ilyen szolgáltatással: semmi szükség nincs a telepítésre.

Ha mondjuk egy reklám csábításának engedve mégis letöltöttük volna, ideje törölni, csak a helyet foglalja.

2. Facebook

Mióta is fut a mobilunkon a Facebook? Ha egy évnél régebben, akkor ez az app már fokozatosan egyre több helyet rabolt magának a tárhelyünkön. Ez azért is van, mert idővel összetett adathálózatokon egyre több és bonyolultabb kapcsolatba lép más programokkal. Leginkább a hirdetési hatékonyságának a javítása érdekében.

Figyelemre méltó, hogy gyakorlatilag a telepített alkalmazás összes funkciója elérhető a mobil böngészőjéből is, használható az eltávolítása után is – viszont megszabadulunk az alig kikapcsolható értesítéseitől.

Aki meg akarja tartani az alkalmazást, időnként törölje és telepítse újra: ezzel tisztogatja a tárhelyet és kicsit még gyorsabban is fog működni az app.

3. Zseblámpa alkalmazások

Ezek az egyszerű, ám hasznos applikációk rendkívül népszerűek voltak az okostelefonozás hőskorában.

S bár manapság már az operációs rendszer eleve tartalmazza ezeket, s mégis rengeteget lehet találni belőlük a Google Play Áruházban, illetve az Apple App Store-ban.

Vajon miért kínálgatják magukat, ha gyakorlatilag semmivel sem tudnak többet, mint az eleve adott gyári változat? Számos esetben kiderült, hogy azért, mert a telepítésükkor számos olyan funkcióhoz kérnek – és kapnak – hozzáférést, melyekből személyes adatainkhoz férnek.

Miért is kell egy zseblámpának ismerni az aktuális tartózkodási helyünket, az összes névjegyünket? A levelezést? Tanulságos lehet, ha törlés előtt megnézzük a Beállítások/ Alkalmazások/ Engedélyek opcióban, hogy mennyi mindenről fecseghettek.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!