Kétmilliárd dollárért

2019.12.17. 10:06

A világ vezető mikroprocesszor-gyártója MI-startupot vett

Az Intel bejelentette, hogy kétmilliárd dollárért (közel háromszázmilliárd forintért) megveszi a Habana Labs nevű izraeli céget.

Forrás: Shutterstock

A Habana Labs startup szakterülete a mesterséges intelligenciát vezérlő mikrochipek fejlesztése – írja a Globes nevű gazdasági szaklap.

Kétségkívül ez az irány a technológiában

A Habana továbbra is Izraelben marad független üzleti egységként az eddigi vezetéssel, és úgynevezett

programozható mélytanulás-gyorsítókat fog fejleszteni az adatbázisok számára.

A 13-as kereskedelmi televízió hétfő esti híradása szerint hatvan százalékban a vállalkozás alapítói és dolgozói birtokolják a cég részvényeit, és mindannyian „jelentős pénzösszegre számíthatnak” a sikeres üzletből.

A két cég együttműködésének új szervezeti modellje hozzáférést biztosít a Habana számára az Intel mesterségesintelligencia-kapacitásaihoz, a szoftverekhez, algoritmusokhoz és kutatásokhoz, ami lendületet adhat a Habanának a termékfejlesztésben.

Avigdor Willenz, a Habana elnöke az Intel vezető üzleti tanácsadója lesz.

Izraelben az Intel chipgyártó vállalat a magánszektor legnagyobb munkáltatója, gyárai és fejlesztési központjai vannak, s néhány évvel ezelőtt több mint 15 milliárd dollárért (közel 4500 milliárd forintért) megvásárolta a Mobileye nevű izraeli közlekedéstechnológiai high-tech vállalatot is.

A Habana Labsot 2016-ban alapította David Dahan és Ran Haluc. A vállalkozás a mesterséges intelligencia segítségével a chipek adatfeldolgozási teljesítményét növeli, s csökkenti energiafogyasztásukat, valamint előállításuk költségeit.

A start up cég Izraelben Tel-Avivban és Cezáreában, az Egyesült Államokban San Joséban, Kínában Pekingben és Lengyelországban Gdanskban is működtet helyi egységeket. Világszerte százötven embernek ad munkát.

Az Intel Capital, az Intel amerikai chipgyártó cég befektetési ága 75 millió dollárral finanszírozta a Habana Labs indulását.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!