Figyelő szemek

2020.08.04. 06:00

Androidon át leselkedik másokra a Google?

A gyanú szerint kémkedik a konkurens cégek alkalmazásaira, hogy segítse saját appjainak a fejlesztését.

Forrás: Shutterstock

A The Information beszámolója alapján írja az Origo, hogy a vállalat

az Androidba beépített adatgyűjtésen keresztül kémkedik a mások által készített appok használati szokásai iránt.

Az adatgyűjtést az androidos eszközök első beállításakor, továbbá a későbbiekben bármikor le tudják tiltani a mobilozók a Beállítások → Google → hárompontos menü → Használat és diagnosztika felületen.

A beszámoló alapján az adatgyűjtési funkcióval a Google látja a harmadik felek által készített alkalmazások megnyitásának gyakoriságát, továbbá a használatuk időtartamát. A vállalat „Magic Eye„ nevű csapatán keresztül egyes vezetők állítólag információkat kapnak arról, hogy a Google saját mobilappjainak használata hogyan viszonyul a rivális appokéhoz képest.

Ez önmagában is kínos, ráadásul források szerint

a begyűjtött információkat a YouTube nemrég termékfejlesztésre használta fel:

kikérte az indiai felhasználók tiktokos és egyéb rövid videós appokkal kapcsolatos viselkedési szokásait, hogy felgyorsítsa a június végén tesztelési fázisba lépett, 15 másodperces videók megosztására szánt YouTube Shorts fejlesztését.

Nem világos, hogy ez a fajta kémkedés mennyire megszokott, más esetekben az illetékesek visszautasították az ilyen jellegű információkéréseket.

Eddig a Google annyit kívánt hozzátenni az ügyhöz, hogy a birtokába jutó információkat az Android egy 2014-ben indult, nyilvános programján keresztül szerzi. Ez igaz, de a vállalat ezzel semmit nem reagált magukra a vádakra.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!