Eldurvulnak a vírusgazdák

2019.07.31. 17:35

Áram nélkül maradt egy város zsarolóvírus miatt

Dél-Afrika legnagyobb városa, Johannesburg áramszolgáltatóját érte zsarolóvírusos támadás, melynek következtében a feltöltőkártyás ügyfelek nem tudtak áramot vásárolni.

A támadásról nem árultak el részleteket a hatóságok, így azt sem tudjuk, hogy fizettek-e a bűnözőknek – írja a BBC.

A City Power nevű vállalat Twitter csatornáján jelentette be, hogy az összes adatbázisát és alkalmazását titkosította a kártevő. A rövid üzenetben jelezték, hogy az IT-részleg saját erőből tisztítja ki és építi vissza a rendszert. Azt is hangsúlyozták, hogy a zsarolásos támadás következtében az ügyfelek adatai nem kerültek idegen kézbe.

A támadó ismeretlen maradt

Azt nem tudni, hogy az áramszolgáltató fizette-e a zsarolóknak, vagy meglévő háttérmentéseikből állították vissza rendszereiket. Arról sem árultak el részleteket, hogy a kártevő hogyan került be a hálózatukba.

A támadás következtében körülbelül 250 ezer ügyfél ideiglenesen nem jutott áramhoz, mivel a szolgáltató weboldala, és az ott elérhető feltöltőkártyás rendszer is elérhetetlenné vált. Ez volt az a rendszer, amelyet a leghamarabb állítottak vissza, de a szakemberek becslése szerint az összes informatikai rendszer teljes kitakarítása hetekig is eltarthat.

Az utóbbi időben több amerikai várost is ért zsarolóvírusos támadás

Nemrég beszámoltunk a G Data nyomán, hogy Rivera Beach városa például úgy döntött, hogy fizet a zsarolóknak: nem is keveset, közel 172 millió forintot utaltak a bűnözőknek.

Ettől egyébként a szakemberek mindenkit óva intenek, mivel egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy fizetés esetén megkapjuk az adatok visszaállításához szükséges feloldókulcsot.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!