Van rá alkalmazás

2021.09.27. 12:00

Az államfő beszélt az illegális hulladéklerakás problémájáról

Áder János a Kék bolygó című podcast adásában beszélt erről. A támogató alkalmazás letölthető iPhone-ra és Androidra is.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az államfő Kertész Balázs környezetmérnökkel, a környezetvédelmi szervezet alapítójával az illegális hulladéklerakás problémájáról beszélgetett. Áder János elmondta, az alapítvány a hulladékvadász-kampányának és -applikációjának az a célja, hogy az illegális hulladéklerakókat feltérképezzék és azokat felszámolják.

Kertész Balázs elmondta, a hulladékvadász-alkalmazásnak köszönhetően

bárki tehet a mobiltelefonjáról bejelentést illegális „szemétkupacról”.

Az alapítvány a bejelentést ellenőrzi, majd azt továbbítják az illetékes hatósághoz, amely ennek alapján megkezdi eljárását.

Az applikáció iPhone-ra és Androidra is letölthető.

A hulladéktörvény értelmében mindig az adott terület tulajdonosa felel az otthagyott hulladékokért, a hatóság őt kötelezi majd az eltakarításukra – közölte Kertész Balázs.

Közölte, „a senki földjén” lévő hulladékok esetében az alapítvány „közbe tud lépni”, és a hulladékvadász-felületen akár közösségi finanszírozás igénybevételére is van lehetőség a probléma megoldásához. Ilyenkor civilek oldják meg a problémát.

Áder János a probléma megoldásával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a legfontosabb a megelőzés, és ehhez – mint mondta – szemléletváltozás, kamerák telepítése, valamint az illegális tevékenységet folytatók „példás” büntetése szükséges.

Kertész Balázs szólt arról is: környezetszennyező hulladékról kaptak már bejelentést Londonból is, és sok megkeresés érkezett Erdélyből és a Felvidékről. Eddig minden esetben megkeresték a helyi hatóságokat.

A műsorban elhangzott az is, hogy az alapítvány az eldobott cigarettacsikkek miatt is indított kampányt. Ennek egyik eredménye, hogy Magyarországon már létezik „cigicsikkmentes település” – mondta Kertész Balázs.

Áder János arra hívta fel a figyelmet, hogy egy eldobott cigarettacsikk a természetes vizekben hihetetlen szennyezést idézhet elő.

Akár több mint ezer liter vizet is elszennyezhet egy eldobott cigarettacsikk – mutatott rá az államfő.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!