Járvány

2020.11.13. 12:08

Biztonságos megoldásokkal készülnek a nagy hazai portálok a vásárlásra

A koronavírus-vészhelyzet nyomán bevezetett biztonsági intézkedések a Black Friday alatt is fokozottan érvényesek mind az Extreme Digital, mind az eMAG esetében.

Forrás: Shutterstock

A két nagy online áruház kötelezővé tette minden reggel a dolgozóik számára a testhőmérséklet-mérést, az üzletekben orrot és szájat fedő védőeszköz viselnek, az üzletekben a biztonságos 1,5 méteres távolság megtartását a beengedés szabályozásával oldják meg.

Megelőzésként minden telephelyen és a raktárban naponta többször takarítanak, a raktárakban és a szállítási pontokon védőfelszerelésben és szigorú egészségügyi ellenőrzések alatt dolgoznak a munkatársaik.

Naponta végzett speciális fertőtlenítéssel – ezt egy kórházak fertőtlenítésével foglalkozó cég végzi – védik az árut, csomagokat és berendezéseket a kórokozóktól.

A futárszolgálatok velünk együtt a legszigorúbb intézkedéseket hozták a vásárlók és a csomagok védelmében, speciális terek és fertőtlenítési folyamatok használatával biztosítják a biztonságos csomagkezelést.

Az akut járványhelyzet miatt az Extreme Digital és az eMAG egyaránt a készpénz mellőzését,

az online fizetés használatát javasolja, hogy a futárral, eladóval való érintkezést minimálisra lehessen csökkenteni.

Kapóra jön a cégeknek, hogy már ősszel elkezdték saját üzemeltetésű easybox csomagautomata-hálózatuk telepítését.

Tanácsok a biztonságos online vásárláshoz

  • Vásárlás előtt ellenőrizze le a böngésző címsorában a webcímet, hogy az valóban a felkeresni kívánt oldal (például a www.edigital.hu) címe-e, vagy csak egy ahhoz hasonló. Ezzel gyakran trükköznek a csalók.
  • Csak olyan oldalon biztonságos vásárolni, amely titkosítja a vevővel folytatott kommunikációt, amit a https:// protokollnév jelez a cím előtt. Ha ilyen biztonságos a kapcsolat, a böngészőben zöld vagy szürke színű ikon jelzi a webcím mellett. Ha erre rákattintunk, extra információkat lehet olvasni a honlap biztonsági képességeiről, vagy ha ezzel kapcsolatban bármilyen kockázat áll fenn.
  • Csakis biztonságos helyről szabad internetezni, főképp pedig online vásárolni! A kávézók, szórakozóhelyek, szálláshelyek ingyenes wifihálózatai gyakran nem biztonságosak, mert nem titkosítják a rajtuk zajló kommunikációt, így illetéktelenek is ráláthatnak erre akár mobilról, akár tabletről vagy számítógépről próbálunk online vásárolni. A nem biztonságos wifihálózaton a már említett https protokoll sem tud senkit megóvni az adattolvajoktól, ilyen esetben biztonságosabb vagy mobilinterneten keresztül, vagy otthonról, munkahelyről elvégezni a rendelést.
  • Ügyelni kell arra is, hogy a számítógép, amelyről online vásárlunk, karban legyen tartva: legyen rajta valamilyen vírusvédelem, és telepítve legyenek rá a frissítések is. Ez utóbbi ugyanúgy fontos a mobil eszközök esetében is, amelyek használatakor érdemes kerülni a nem gyári szoftverek telepítését is.
  • Nagyon fontos, hogy ne csak a netbankhoz vagy a levelezéshez, de az online vásárláshoz használt fiókhoz is alkalmazzunk egyedi, kellően bonyolult jelszót, hogy más véletlenül se tudjon a nevünkben belépni.
  • A jövő évtől minden hazai bank ügyfelei számára kötelező lesz, de az Extreme Digital már most is ajánlja az erős ügyfélhitelesítés alkalmazását a bankkártyás fizetésekhez. Ilyenkor egy-egy banki tranzakciót (például az online rendelés kifizetését) a telefonra érkező SMS-ben küldött kóddal, vagy a bank mobilalkalmazásából kell jóváhagyni, hogy illetéktelenek ne fizethessenek helyettünk
  • Ne dőljünk be minden akciónak! Ami túl szép, hogy igaz legyen, az nagy valószínűséggel sajnos nem is az.

  • A gyanúsan nagy kedvezménnyel kínált termékek beszerzését érdemes kétszer is meggondolni, ugyanis gyakran ezek az adathalászok csapdái. A biztonságos online vásárlás érdekében mindig meg kell győzödni róla, hogy személyes és bankkártya adataink nem kerülnek majd rossz kézbe.
  • Őrizzük meg az e-maileket: az online vásárlások alkalmával mindenről kell e-mail visszajelzést kapnunk. Ezeknek tartalmaznia kell, hogy mit vettünk, mennyit fizettünk, milyen szállítási módot választottunk, valamint egy azonosítót. Ezekkel az adatokkal tudunk majd hivatkozni a vásárlásra, ha bármilyen kérdésünk vagy problémánk van.
  • Az eMAG.hu saját mobilalkalmazással is rendelkezik, amelyeket az Apple App Store-ból, illetve a Google Play Áruházból lehet letölteni, ebből a legbiztonságosabb a vásárlás.

    A megfelelően védett számítógépről célszerű kézzel beütni a www.emag.hu címet a böngészőbe, vagy ha mondjuk egy hírlevélből kattintottunk rá, akkor manuálisan ellenőrizni a címsorban, hogy a valódi, és nem csak egy hasonló webcímen vagyunk, amit akár csalók is működtethetnek.

    Borítóképünk illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!