Fiatal tehetségek

2021.06.22. 17:12

Blazsán Patrik bejutott az e-sport-olimpia döntőjébe

A HUMDA újabb szimulátorbajnokságok szervezésében vesz részt.

Forrás: HUMDA

Fotó: Antal Zsani

A tavaszi HUMDA SIM LIGA szimulátorbajnokságon győztes Blazsán Patrik bejutott

a tokiói olimpia programjához kapcsolódó virtuális olimpia holnapi, június 23-i döntőjébe.

Az e-sportoló egyike azon hét európai versenyzőnek, akik részt vehetnek az Olympic Virtual Series (OVS) Gran Turismo Sport tizenhatos fináléjában.

Az e-sport nemzetközi térnyerése egyre jelentősebb, ez számít az egyik legdinamikusabban fejlődő sportágnak, amely egyben a szórakoztatóipar részét is képezi.

A tokiói olimpiai játékokat megelőző virtuális olimpia küzdelmei már május 13-án elkezdődtek öt sportágban (autóversenyzés, baseball, kerékpározás, evezés, vitorlázás) és június 23-án fejeződnek be. Ekkor tartják a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) az olimpiai licencet elnyerő Gran Turismo e-sportjáték döntőjét, amelynek tizenhatos mezőnyébe Blazsán Patrik is bejutott.

A tehetséges versenyzők felkutatása és a szimulátorsport fejlesztése, valamint a fiatal közönség megszólítása érdekében

kétoldalú együttműködési megállapodást kötött a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. és a Magyar E-sport Szövetség, a HUNESZ. Bajnokságok szervezésében és támogatásában vesz részt a HUNESZ Szimulátorsport Szakágának partnereként a HUMDA.

Az MTK Budapest E-sport Arénájában tartott mai sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a valóságban zajló autós és motoros versenyek, illetve az e-sport közös metszete a szimulátorsport, a HUMDA számára pedig fontos a fiatalabb korosztályhoz tartozó célközönség megszólítása nemcsak versenyzői, hanem szervezői, támogatói és minden más kapcsolódó terület szempontjából.

„A HUMDA célja felkutatni azokat a fiatalokat, akik a jövő versenyzői lehetnek az autó- és motorsportban, a szimulátorozás pedig komoly szerepet játszik a speciális készségek fejlesztésében, ilyen a szem-kéz koordináció, az összpontosítás vagy a stresszkezelés” – mondta Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki hozzátette, a tavaszi szimulátorbajnokság során három hét alatt 10 449 kört teljesítettek a versenyzők, ami több mint 55 ezer kilométernek felel meg.

Bíró Balázs György, a HUNESZ elnöke hangsúlyozta, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szintén nyitott már a virtuális sport irányába, a tokiói olimpiához kapcsolva pedig május 13-tól virtuális olimpiát is rendeztek, melynek egyik döntőjében magyar versenyző is érdekelt lesz. A kétszeres magyar bajnok Blazsán Patrik ugyanis bejutott a 16 fős fináléba a Gran Turismo Sport autóverseny-szimulátoron rendezett viadalon, a döntőre szerdán kerül sor.

A megállapodás értelmében a HUMDA többek között saját bajnokságokat szervez majd, valamint a HUNESZ szimulátorsport szakága által lebonyolított versenyek szakmai támogatásában vesz részt.

Borítóképünkön Blazsán Patrik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!