A jókedv fura titka

2019.02.07. 08:30

Boldogabb akar lenni? Ne lépjen be a Facebookra egy hónapig!

Ezt ugyan nem mi mondjuk, hanem a Stanford és a New York Egyetem kutatói jutottak idáig a vizsgálatukban.

Kutatásuk azt az eredményt hozta, hogy azok, akik szüneteltették – a Facebook szóhasználatával élve felfüggesztették – egy időre a fiókjukat, kimutathatóan boldogabbak lettek.

A Stanford és a New York Egyetem kutatói kétezer-ötszáz olyan személyt vontak be a vizsgálatukba, akik naponta átlagosan egy órát eltöltöttek a közösségi oldalon. (A tanulmány teljes terjedelemben angolul itt olvasható.)

Arra kérték a résztvevőket, hogy egy hónapig tartsák magukat távol a Facebooktól.

Nem annyira meglepő, de mégis

Aki olvasta a témában elkészült számos vizsgálat következtetéseit, hogy mennyire frusztráló tud lenni mások sikerének szemlélése, a megfelelés vágya, a lájkok kényszeres gyűjtögetése – nem lepődik meg az eredményen:

azok a személyek, akik egy hónap szünetet tartottak, azt mondták, hogy boldogabbak lettek.

Ahelyett, hogy fölöslegesen vesztegetnék az időt a Facebookon, több időt fordítottak a családjukra, a barátaikra, mint korábban. A közös étkezések, az együtt töltött órák, vagy akár a társas mozizás-tévézés érzékelhetően boldogabbá tette őket, mint mikor az idejük a közösségi oldallal foglalkozva telt el.

Fotó: Shutterstock

Egy hónap után visszatérve pedig sokkal kevesebbet használták a Facebookot.

A kutatás adatai alapján kissé ijesztőnek tűnik, hogy mennyire csak a Facebookra és a Twitterre támaszkodva tájékozódtak a hírekről.

Készen állunk egy szünetre? Nem kell kilépni hozzá

Aki ki akarja próbálni saját magán a boldogabbá válás ilyen egyszerű kis módszerét, nem kell kilépnie a Facebookról: szükségtelen törölni, elég csak felfüggeszteni a fiókot. Aztán a hónapos szünetelés után újraéleszthetjük.

A szüneteltetés menete

Lépjünk a közösségi oldal jobb felső sarkában található nyíllal a „Beállítások” menüpontba, s válasszuk a középen megjelenő „Fiók kezelése” opcióban a „Módosítás”-t. Lejjebb görgetve találjuk a „Fiók felfüggesztése” lehetőséget.

Ezzel a lépéssel átmenetileg letiltjuk a profilunkat, s az általunk megosztott legtöbb tartalomból töröljük a nevünket és a fényképeinket. Jobb tudni, hogy véglegesen és tökéletesen nyomtalanul lehetetlen eltűnni: bizonyos adatok továbbra is láthatók maradhatnak másoknak.

Bármikor újraaktiválhatjuk a fiókot azzal, hogy a jelenlegi felhasználónév és jelszó alkalmazásával ismét bejelentkezünk a Facebook rendszerébe. Ez a profilunk teljes visszaállítását fogja jelenti.

Ha végképp elegünk lenne

Aki nem felfüggeszti, hanem törli a fiókját, többé nem tud hozzáférni a képeihez, adataihoz. Mások bezzeg továbbra is láthatják azok egy részét.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!