Újra kelendők

2021.06.26. 15:00

Eddig tartott volna a hazai drónok háborúja?

Év eleje óta a pilóta nélküli légijárművek használatát szigorúbb előírások szabályozzák Magyarországon.

Forrás: Shutterstock

A kemény szabályozás nyomán az Extreme Digitalnal is megtorpantak a drónok eladásai.

Mostanra a potenciális vásárlók kezdik kiismerni magukat az előírások között, ezért újra nőnek az eladások.

Míg 2015-ben az egyszerűbb játékdrónokat keresték a vásárlók, az utóbbi évben már bruttó 180 ezer forintra emelkedett az eladott drónok átlagára.

Ennyiért már látványos videofelvételek készítésére is alkalmas, a széllökéseket is bizonyos mértékben kompenzálni képes, a felvétel készítőjét követni tudó, fejlett típusok vannak.

Az utóbbi két évben ezek voltak a legnagyobb darabszámban fogyó drónok:

1. DJI Tello

2. DJI Mavic Mini Fly More Combo

3. DJI Mavic Air 2 Fly More Combo

4. DJI Mavic Air

5. DJI Mavic 2 Pro

2021 elején megtorpantak az eladások, februárban lépett ugyanis hatályba a korábbinál jóval szigorúbb, a pilóta nélküli légi járművekre (így a boltokban kapható drónokra is) vonatkozó szabályozás.

Ennek értelmében a kamerával szerelt, 120 grammnál nehezebb, 100 méterre vagy messzebb repülni képes drónokat hatósági adatbázisba kell regisztrálni, használatukhoz vizsgát kell tenni. Bizonyos esetekben felelősségbiztosítást kell kötni rájuk, és reptetésük alatt be kell jelentkezni a Hungaricontrol MyDroneSpace nevű alkalmazásába akkor is, ha ez lakott területen kívül történik és még egy sor előírást kell betartani.

Elkészült a részletes tájékoztató a magánfelhasználóként való drónreptetés mikéntjéről, s adottak a DJI drónokat forgalmazó Duplitec ingyenes online drónkonzultációs webinárjai is, amelyen a cég szakértői kis csoportokban magyarázzák el a tudnivalókat az előzetesen regisztráló érdeklődőknek a gépek regisztrációjától kezdve az eseti légtérhasználati engedélyek kérelmezésének módjáig.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!