Gépi és emberi feladat

2019.09.03. 17:16

Így állapítja meg a Youtube, mit kell eltávolítani a videómegosztóról

Érzékeny kérdés: egyszerre kell megőrizni a véleménynyilvánítás szabadságát, s gyorsan eltávolítani a sértő videókat.

Forrás: Shutterstock

A közösségi oldal külön erre a célra létrehozott fejlesztőcsapatot foglalkoztat, amely rendszeresen vizsgálja felül irányelveiket, hogy naprakészek legyenek, biztonságban tartsák a közösséget, de ne fojtsák el a YouTube nyitottságát sem.

Mint a hivatalos Google Blogon olvasható, miután meghatározták az irányelveket, az emberi input és a technológia kombinációjára támaszkodnak a tartalmak megjelölésekor.

Bevetik a gépi tanulás technológiáit

Időnként úgynevezett hash-eket (vagy „digitális ujjlenyomatokat”) használnak az ismert erőszakos tartalom másolatainak felderítésére, még mielőtt azok bárki számára elérhetővé válnának. Bizonyos tartalmak, például a gyermekekkel szembeni szexuális zaklatásról készített képek és a terroristák toborzására készített videók esetén csatlakoznak a hash-ek közös ipari adatbázisához, hogy hatékonyabbá tegyék a már feltöltött videók gépi megjelölését.

A gépi tanulás jól alkalmazható minták felismerésére, amelyek segítenek a hasonló (de nem teljesen azonos) tartalmak megtalálásában, még mielőtt azok megtekinthetővé válnának.

Ezek a rendszerek különösen hatékonyak az olyan tartalmak felismerésében, amelyek kinézetre gyakran azonosak – mint például a spam vagy a felnőtt tartalom. A gépek segíthetnek a gyűlöletbeszéd és más erőszakos tartalmak megjelölésében is, azonban ezek a kategóriák nagyban függenek a kontextustól, és ezzel rámutatnak az emberi ellenőrzés fontosságára az árnyalt döntések meghozatalában.

A második negyedévben

eltávolított 9 millió videó több mint 87%-át először az automatizált rendszerek jelölték meg.

Tartalom eltávolítása az elterjedés előtt

Leginkább azon dolgozik a Youtube, hogy a szabálysértő tartalmak ne nyerjenek széleskörű nézettséget, sőt, egyáltalán ne kapjanak megtekintést az eltávolítás előtt.

Mint a blogbejegyzés beszámol róla, a Google több mint tízezer embert bízott meg azzal, hogy észlelje, ellenőrizze és távolítsa el az irányelveiket sértő tartalmakat.

Szerencsére az irányelveket sértő videók csupán a töredékét teszik ki a megtekintéseknek, szemben az olyan tartalmakkal, amik gazdagítják a YouTube-ot. Például a gyűlöletbeszéd okán eltávolított mintegy 30 000 videó az elmúlt egy hónapban

a kötéssel foglalkozó videók megtekintéseinek mindössze 3 százalékát adta

ugyanazon idő alatt.

Bár a csúcstechnológia lehetővé teszi, hogy a káros tartalmakat gyorsabban távolítsák el, mint valaha, a jelentés rámutat, az emberi szakértelem továbbra is elengedhetetlen eleme tevékenységüknek.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!