Tippek-trükkök

2020.03.19. 06:00

Ingyenes védelmet nyújt a Firefox a Facebook leskelődése ellen

Mostantól a Firefox böngésző védi azokat, akik kedvelik a Facebookot, de nem bíznak benne.

Forrás: Shutterstock

Sokan vannak ezzel így: lehet a Facebookot nem szeretni, de számos, fontos kapcsolatot azon tudunk fenntartani, s a Messenger és az Instagram is minden hibája ellenére nélkülözhetetlenné vált.

Aki használni akarja a Facebookot, de zavarják az ígéretek ellenére állandóan visszatérő adatvédelmi visszaélések, annak kényelmes, biztonságos – és persze ingyenes – megoldást fejlesztett Facebook konténer néven a Firefox.

A megnövelt biztonságot a telepített Firefox böngészőben ide kattintva, Facebook Container néven kapjuk meg.

Mostanáig külön védelem nélkül a Facebook képes volt a felhasználók szinte teljes webes tevékenységét nyomon követni, és ezt hozzá is kötötte a Facebook a személyazonosságához.

Ha unjuk a leskelődést, akkor a telepített Facebook konténer kiterjesztés elkülöníti a felhasználó személyazonosságát egy külön, úgynevezett konténerlapon, s így nehezebb a Facebooknak követni bennünket a weben, a Facebookon kívül is.

Telepítés és elkülönítés

A kiterjesztés telepítése rendkívül egyszerű, és ha aktiválva lett, a Facebookot továbbra is a megszokott módon tudjuk használni. A Facebook továbbra is tud hirdetéseket és ajánlásokat megjeleníti a saját oldalán, de sokkal nehezebb lesz számára, hogy kövesse a Facebookon kívüli tevékenységünket, és azok alapján hirdetéseket, s más célzott üzeneteket küldjön.

A konténert a böngésző címsorában látható kis „kerítés” ikonjára kattintva lehet részletesebben beállítani – ha mégis kivételt szeretnénk tenni egyes weboldalakkal.

A Firefox új, 74.0 verziójú frissítése más értékes adatvédelmi újdonságokat is hozott. A konténer működéséről – lehetőségeiről és korlátairól – további részletek itt olvashatók.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!