a neve is átverés

2020.01.13. 07:48

Kémkedik az alkalmazás: ha már a mobilon van, jobb törölni

Az is nyugtalanító, hogy óriásvállalatok marketing célokra gyűjtenek személyes adatokat, de ezúttal másról van szó: állami kémkedéssel hoztak hírbe egy applikációt.

Forrás: Shutterstock

Olyan, mint a többi népszerű csevegő alkalmazás. Valójában kémeszköz, amit már többmillió telefonra telepítettek, talán a digitális fegyverkezési verseny részeként.

A The New York Times állítja, hogy a ToTok okostelefonos alkalmazás az Egyesült Arab Emirátusok kormánya számára szimatolja ki magánszemélyek adatait.

Már az is figyelemre méltó, hogy a szintén adatvédelmi visszaélésekkel vádolt, bár egyre népszerűbb kínai TikTok nevével olyan könnyen összetéveszthető elnevezést választottak neki.

A ToTok Messenger úgy hirdeti magát, mint „gyors, ingyenes és biztonságos” hang- és videóhívó, üzenetküldő alkalmazást.

Miután a The New York Times azt írta, hogy a szoftver titkosszolgálatoknak jelent,

eltűnt az Apple App Store-ból. Egy időre elérhetetlenné tette a Google Play áruház is,

de ott a minap indoklás nélkül újra letölthetővé vált.

A lap amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva számolt be a ToTokkal kapcsolatos biztonsági aggályokról.

Az applikácó egyébként telepítéskor az okostelefon túl sok funkciójához igényel hozzáférést: ezek jóváhagyásával a mobil adatszivárogtató eszközzé válik. Az Egyesült Arab Emirátusok angol nyelvű lapjának, a Khaleej Timesnak nyilatkozva a szoftvercég gyártója ellenben tagadta, hogy bármilyen adatkezelési problémát jelentene a ToTok használata.

Míg az Apple újra nem engedélyezi, s a Google esetleg mégis nyilatkozna a szoftver biztonságával kapcsolatban, legalább átmenetileg érdemes lehet a mobilt megtisztítani a programtól.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!