legyen óvatos!

2021.10.08. 22:04

Kéretlen SMS-ben terjedő kártevőre figyelmeztet a kibervédelmi intézet

Az üzenetek függőben lévő csomagkézbesítésről, a címzettel megosztott fényképalbumról vagy például hangpostaüzenet érkezéséről szólnak.

Kéretlen SMS üzenetek útján terjedő kártevőre figyelmeztet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI).

Az NKI honlapján pénteken közzétett rendkívüli tájékoztatóban azt írták: az új-zélandi CERT jelzése szerint visszatért a korábban Magyarországon is széles körben terjedő androidos, úgynevezett FluBot kártevő, azt továbbra is SMS-ekben szereplő hivatkozásokkal terjesztik a kiberbűnözők.

Azt írták, az üzenetek tartalma eltérő lehet: függőben lévő csomagkézbesítésről, a címzettel megosztott fényképalbumról vagy például hangpostaüzenet érkezéséről szólnak.

A korábbiakhoz képest azonban különbség, hogy az üzenetekben szereplő hivatkozások ezúttal egy olyan weboldalt nyitnak meg a böngészőben, amely egy hamis biztonsági frissítésről szól. Kiemelték: valójában az érintett eszköz akkor fertőződik meg, ha rákattintanak a hamis biztonsági frissítés telepítésére.

Az NKI ezért arra figyelmeztet, hogy senki se kattintson a gyanús SMS-ekben szereplő hivatkozásokra, ne engedélyezzék az ismeretlen alkalmazások telepítését. Ha valaki csomag érkezését várja és szeretne tájékozódni a kézbesítés állapotáról, javasolt mindig kézzel beírni a szállító cég weboldalának címét és ott megadni a csomag azonosítóját.

Ha valaki ilyen üzenetet kap, jelentse a [email protected] e-mail címre – írta az NKI.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!