Vitarendezés és kiberbiztonság

2019.03.19. 17:33

Két fontos döntést is hozott az EU az internettel kapcsolatban

Webes felületet hoztak létre a kartell ügyek intézésnek megkönnyítésére, illetve reagáltak a kiberbiztonsági fenyegetésekre.

Fotó: Shutterstock

Az Európai Bizottság új online felületet tett elérhetővé, amely a társaságok és jogi képviselőik számára megkönnyíti, hogy kartellügyekkel kapcsolatos engedékenységi és vitarendezési eljárások és nem kartellügyekben folytatott együttműködés keretében nyilatkozatokat és dokumentumokat nyújtsanak be.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint ez azt jelenti, hogy a jövőben a vállalkozásoknak, illetve jogi képviselőiknek nem kell felkeresniük a bizottság irodáit, hogy – az eddigi eljárásnak megfelelően – a helyszínen tegyenek szóbeli nyilatkozatot.

Az eLeniency névre hallgató új felület a titoktartás és a jogvédelem tekintetében ugyanolyan garanciákat nyújt, mint a hagyományos eljárás. Minden adatot biztonságos módon továbbítanak, és az adatokat nem lehet lemásolni vagy kinyomtatni.

Az Európai Számvevőszék az Európai Unió kiberbiztonsági teendőiről

Szintén EU-s hír az MTI tudósítása szerint, hogy egyre több feladata lesz az EU-nak a kiberbiztonság megerősítésében – közölte friss jelentésében a luxembourgi központú Európai Számvevőszék.

Megállapították, az EU és tagországai egyre nagyobb valószínűséggel válnak számítógépes bűncselekmény vagy kibertámadás áldozatává, ezért elengedhetetlen a készségek fejlesztésének megerősítése, a figyelemfelhívás és a koordináció javítása, amelynek révén meg kell erősíteni a támadásokkal szembeni ellenállóképességet.

A számvevők szerint szakpolitikai és jogszabályi keretet kell biztosítani az érdemi elszámoltathatóságnak és értékelésnek, hogy az unió – e területen kitűzött célját elérve – a világ legbiztonságosabb digitális környezetévé váljon. Véleményük szerint mérhető célkitűzések hiányában és kevés megbízható adat birtokában nehézségekbe ütközik az unió kiberbiztonsági stratégiájához illeszkedő intézkedések kidolgozása.

A jelentés szerint ritkán mérik fel a végeredményeket, és

mindeddig kevés szakpolitikai területről készült értékelés, egyebek mellett az unió kiberbiztonsági és készültségi állapotáról sem.

Szóvá tették, hogy az uniós kiberbiztonsági kiadások alacsony szinten maradtak és szétaprózódtak. Rámutattak, hogy a kiberreziliencia (rugalmas ellenállási képesség) kiépítését illetően a koherens nemzetközi kiberbiztonsági irányítási keret hiánya akadályozza a közösséget a számítógépes támadások megelőzésében, gyors észlelésében, és a megfelelő reagálásban.

Az Európai Unió egésze számára kritikus kihívást jelentenek a választási folyamatokba való esetleges beavatkozások és a félretájékoztatási kampányok is, különösen a májusi európai parlamenti választásokra tekintettel.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!