Óvatosan: átverés!

2019.08.06. 06:00

Ki számítana rá? SMS-ben jön a vírus

Megszokhattuk, hogy inkább aggályos weboldalakról, de legalábbis az internetről jöhet a mélyütés. De a jó öreg SMS-támadás ismét ostromolja a mobilokat.

Forrás: Shutterstock

Az okostelefon névjegyzékében szereplő embereknek küldenek rosszindulatú linkeket SMS-ben – hívták fel a figyelmet az ESET IT-biztonsági szakemberei.

A zsarolóvírust eredetileg felnőtt tartalmak fórumain terjesztették

a Reddit oldalain.

Mielőtt a vírus elkezdené a fájlok titkosítását, több szöveges üzenetet küld az áldozat névjegyzékében szereplőknek, akiket arra ösztönöz, hogy kattintsanak egy linkre, amely azonban a látszat ellenére a vírus telepítőprogramjához vezet.

Így lehet felismerni

Feltűnhet a címzetteknek, hogy az üzenetek fordítása több nyelven kifejezetten gyenge minőségű, sokszor zagyva, értelmetlen.

Az ESET szerint felkeltheti a figyelmet az is, hogy

a készítők a titkosításban is hibáztak, a vírus nem zárja le a képernyőt,

hogy blokkolja a felhasználó hozzáférését a készülékhez, valamint a kért váltságdíj sem egységes.

Szakértők szerint a zsarolóvírusok ellen az a leghatékonyabb védekezés, ha az Androidos eszközök használói automatikusan frissítik készülékeiket és kizárólag megbízható forrásból vásárolnak, illetve töltik le az alkalmazásokat.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!