Milliók töltik le

2019.09.03. 06:00

Kicserélné az arcát? Csak egy app kell hozzá (videó)

Sokan szeretnének hírességek körében tündökölni. A mobilapp ugyan díjtalan, de miként ez már lenni szokott, még sincs ingyen.

Az App Annie az alkalmazások letöltéseinek számát követi az egész világon. Kimutatásuk szerint szeptember elseje óta, tehát pár nap alatt egy Zao nevezetű deepfake alkalmazás lett a legtöbbet letöltött, díjmentes applikáció a kínai iOS App Store-ban.

Mint egy vírusvideó, spriccelt végig a felhasználók tömegein: több millió letöltést hozott össze az első két napon,

a Zao szerverei kevés híján összeomlottak a hatalmas forgalom miatt.

Mint a videón látható, miután a boldog felhasználó feliratkozik a telefonszámával, feltölti fotóját a Zao szerverére. Ott mesterséges intelligencia felhasználásával hírességek, ismert sportolók, vagy bárki más videóján az arcot a mozgóképen kicserélik az övére.

A kínai sztárok mellett az alkalmazás felkínálja Leonardo DiCaprio-t és Marilyn Monroe-t is.

Aztán számosan észre vették és kifogásolták, hogy a kattintással „aláírt” felhasználói szerződés értelmében a képeket feltöltők „az arcukra vonatkozó személyiségi jogokat átadják a Zao-nak és engedélyezik, hogy a Zao azokat felhasználja” – írja a The Guardian.

Botrány lett belőle, mire a Zao a Weibo-n (a kínai „Facebook”) közölte, hogy „megérti az adatvédelmi aggályokat”. Most ott tartanak, hogy csak „fejlesztési célokból” fogják a felhasználók képeit hasznosítani, s állítólag, ha meggondolják magukat, a Zao alkalmazás eltávolításával le lehet majd törölni a fotókat.

A Zao annak a New York-i tőzsdén jegyzett cégnek a tulajdona, amelyik korábban sikeres társkeresőt működtetett, majd streaming szolgáltatóvá alakult.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!