Ha hagyjuk

2021.07.30. 14:54

Lemerítik az élő háttérképek a mobil akkuját?

Látványosan mutatnak az élő háttérképek minden okostelefonon. Sokak szerint azonban bármilyen szépek is, pazarolják az energiát.

Forrás: Shutterstock

A válasz igen, de a kép ennél azért összetettebb. Az élő háttérképek használata két káros mellékhatással jár. Egyrészt csakugyan

fogyasztják az akkut, másrészt folyamatosan elvesznek egy keveset a processzor teljesítményéből.

Ami az OLED (AMOLED) kijelzős mobilokat illeti, némileg talán az izgő-mozgó hátterek is kevesebb szuflát vesznek el az akkumulátorból, ha nagyrészt sötét színűek, mivel az OLED a fekete megjelenítéséhez nem világítja meg a diódákat.

A processzor igénybevétele függ attól, hogy az adott élő háttérképet hogyan írta meg a fejlesztője, mennyire veszi igénybe a rendszer erőforrásait – bár a Google saját, alapértelmezett élő hátterei is fékezik a mobilt.

A legbiztosabb, ha

egy-két napos használat után megnézzük magunknak a tényleges fogyasztást.

Ehhez nem szükséges külön rendszerfelügyelő programot telepíteni, elegendő a gyári beállításokra nézni, hogy az utolsó töltés óta mennyit fogyasztott a telepített élő háttérkép. Nyissuk meg az androidos mobilon a Beállítások / Akkumulátor / Akkumulátorhasználat, vagy További lehetőségek opció alatt (gyártónként az elnevezések különbözőek) a tényleges használatot. Ha pár százalékot használ csak a háttér, kár lenne megválni tőle.

Kivéve a hosszabbra nyúló, intenzív mobilozással töltött időket, mikor nincs lehetőség gyorsan rátölteni az akkura. Kirándulások idejére jobb váltani egyszínű fekete háttérre.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!