Fele sem tréfa

2021.09.21. 18:00

Letölthető a pókiszony leküzdésére készült mobil app

Nem brit, hanem bázeli tudósok fejlesztették az okostelefonos, kiterjesztett valósággal működő alkalmazást, ami képes csökkenteni a pókoktól való félelmet – a mindennapi életben is.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Mobiltelefonnal legyőzhető a pókiszony: olyan okostelefonos applikációt fejlesztettek a Bázeli Egyetem tudósai, mely játékos módon szabadítja meg az érintetteket az ízeltlábúaktól való félelmeiktől.

Fotó: Bázeli Egyetem

Az alkalmazás két héten át tartó használata után a pókiszonnyal vagy undorral élők könnyebben közelítettek meg egy terráriumba zárt valódi pókot, mint azok, akik nem próbálták ki az applikációt – írta a kutatócsoport a Journal of Anxiety Disorders című tudományos lapban megjelent tanulmányában.

Sokan szégyellik a betegséget, ezért nem keresnek profi segítséget: számukra a phobys nevű applikáció nagy segítséget jelenthet.

Az applikáció virtuális pókokat mutat a használóknak. Először a távolból, majd közelről figyelhetik meg az állatokat, végül meg is mozdulnak a pókok. Ha a kamerát a kezükre irányítják, a képernyőn egy digitális pók szalad fel a bőrükre.

Androidra és iPhone-ra is letölthető próbaképpen a kipróbálás után előfizetést igénylő alkalmazás.

Fóbiákat az emberek 3-15 százaléka megél élete során a tanulmány szerint.

A pókoktól való kifejezett félelem az arachnofóbia, az ezzel élők között vannak, akik nem képesek emiatt a szabadban tartózkodni, mások aprólékosan átvizsgálnak minden termet, ahova belépnek és vannak, akik sohasem mennek pincékbe vagy padlásokra.

Azoknak, akik félnek a pókoktól, könnyebb virtuális állattal szembesülni, mint egy valódival

– magyarázta Anja Zimmer, a tanulmány egyik szerzője.

A fejlesztők egy játékhoz hasonlóan építették fel az applikációt. Több lépcsőfokon át egyre nehezebbek lesznek a gyakorlatok, végül már egyre több pók szaladgál a képernyőn.

A kutatásban 66 arachnofóbiás ember vett részt. Felük két héten át hat alkalommal félórás tréningen vett részt. Kérdőívek tanúsága szerint az applikáció jelentősen csökkentette félelmeiket.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!