Hivatalos figyelmeztetés

2019.09.05. 18:25

Magyar adózókat próbálnak a NAV nevében átverni

Több bejelentés érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) arról, hogy bűnözők kíséreltek megszerezni ügyfélkapus bejelentkezési és bankkártyaadatokat.

Forrás: Shutterstock

A NAV közleményében hangsúlyozza: az ügyfélkapus adatokat mindenki csak a megfelelő oldalon (www.nav.gov.hu, www.magyarorszag.hu) adja meg. Ne kattintsunk linkre,

mindig írjuk be kézzel a böngészőbe az említett címeket.

A csalók sokszor olyan oldalakat szerkesztenek, amelyek arculati elemeiben is rendkívül jól utánozzák a valós bejelentkezési felületeket, ilyenkor azonban a webcím árulkodó lehet.

Bankkártyaadatokat a NAV soha, semmilyen körülmények között nem kér!

A NAV nevében írt, az adóvisszatérítés lehetőségére felhívó elektronikus leveleket, SMS-eseket hibás nyelvi fordulatok, tegező megszólítás, értelmezhetetlen szövegrészletek jellemzik. Általában egy linket is tartalmaznak, ami a gyanútlan ügyfelet egy felugró űrlapra vagy honlapra vezeti, ahol a csalók általában a bankkártyák hátlapján található háromjegyű számot, az úgynevezett CVV/CVC kódot vagy az ügyfélkapus bejelentkezési adatokat kérik.

A pénzünk bánhatja a figyelmetlenséget

Ha valaki megadja a bankkártyaadatait, számolnia kell azzal, hogy illetéktelenek pénzt emelhetnek le számlájáról – figyelmeztet az adóhatóság.

A NAV már nagyrészt elektronikusan kommunikál ügyfeleivel. A hivatal Ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az ügyfeleket a túlfizetésről, amit csak az 1917-es nyomtatvánnyal lehet visszaigényelni, linkre kattintással nem.

A gyanús üzenetekkel kapcsolatos további információk, hasznos tanácsok a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének (NBSZ NKI) honlapján találhatóak.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!