80 ország részvételével

2019.08.13. 09:58

Magyarország rendezi 2023-ban a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát

Ez az egyik legrangosabb tudományos diákverseny, 1989-ben rendezték meg első alkalommal.

Forrás: Shutterstock

A Digitális Jólét Program, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és a Szegedi Tudományegyetem közös pályázatát ítélte legjobbnak a döntőbizottság, így Magyarország rendezheti 2023-ban Szegeden, a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát (International Olympiad in Informatics).

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia az 1989-es első alkalom óta

mára világméretűvé nőtte ki magát,

amelyen mintegy 80 ország vesz részt rendszeresen (egy ország legfeljebb négy versenyzőt indíthat).

Az idén Bakuban megrendezett versenyen a magyar diákok kiváló eredményeket értek el. Tóth Balázs, a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium tanulója, aki korábban a közép-európai olimpián az abszolút első helyen végzett, ezúttal aranyérmet szerzett.

Magyarország eddig egy alkalommal, 1996-ban, Veszprémben adott otthont a versenynek.

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia magyarországi rendezésének külön apropóját adja, hogy 2023-ban lesz a modern számítógép atyja, Neumann János matematikus születésének 120. évfordulója.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium célja, hogy a munkaerő-piaci igényekhez igazodva egyre több fiatal kezdje meg tanulmányait és szerezzen diplomát informatikai felsőoktatási képzésekben, hosszú távon pedig egyre többen helyezkedjenek el a digitális szakmákban.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!