Marakodnak a maradékon

2020.08.19. 16:15

Másik nagy hal is vadászik a TikTokra

A Microsoft és a Twitter mellett az Oracle amerikai szoftverfejlesztő konszern is beszáll a videomegosztó közösségi hálózat megszerzéséért folyó versenybe.

Forrás: Shutterstock

A Financial Times brit üzleti napilap megírta, hogy az Oracle előzetes tárgyalásokat folytat a TikTok kínai tulajdonosával, és komolyan fontolgatja a fiatalok körében igen népszerű videómegosztó szolgáltatás tulajdon- és üzemeltetési jogának megszerzését az Egyesült Államokra, Kanadára, Ausztráliára és Új-Zélandra vonatkozóan.

A TikTok a kínai ByteDance vállalatcsoport tulajdonában van, amely a platform Kínában működő, cenzúrázott verzióját, a Douyint is üzemelteti.

Csaknem egymilliárd felhasználója van szerte a világon.

Az Oracle együttműködik több olyan amerikai befektetővel, amelynek már van részesedése a ByteDance csoportban, köztük a General Atlantic-kel és a Sequoia Capital-lel.

A ByteDance és a TikTok annyit közölt, hogy nincs mondanivalója az ügyben, az Oracle pedig elutasította a lapértesülés kommentálását.

A Reuters hírügynökség pár napja arról számolt be, hogy

a Twitter mikroblog-szolgáltató is megkörnyékezte a kínai tulajdonost,

és előzetes tárgyalásokat folytattak a TikTok amerikai ágának felvásárlásáról.

Ezzel együtt továbbra is a Microsoft amerikai technológiai óriásvállalat az esélyes befutó.

A Financial Times úgy tudja,

a Microsoft komolyan fontolgatja, hogy ajánlatot tesz a TikTok globális ágára,

s nem elégedik meg az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland lefedésével.

Az amerikai óriásvállalat különösen Európa és India iránt érdeklődik, ám a ByteDance az eredetileg meghatározott négy ország mellett nem akar mástól megválni.

Nemzetbiztonsági megfontolásokra hivatkozva Donald Trump amerikai elnök augusztus 6-án írta alá azt a rendeletet, amelynek alapján szeptember 20-tól megtiltanak amerikai személyeknek és vállalatoknak mindenfajta tranzakciót a TikTok anyavállalatával, a ByteDance vállalatcsoporttal, valamint a WeChat üzenetküldő szolgáltatást működtető Tencent kínai internetes óriással. A 45 napos határidőt a múlt héten 90 napra tolta ki az elnök.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!