Gyorsabb, tehát jövedelmezőbb

2019.03.06. 15:22

Megtakarítást hoz a gazdálkodóknak a mobiltechnológia

Jelentős, éves szinten akár tízmillió forintos megtakarítást hoznak a gazdálkodóknak a hatékonyság növelésével, és támogatják a precíziós gazdálkodást, ami napjaink egyik legfontosabb mezőgazdasági innovációs iránya.

Fotó: Shutterstock

Már háromszáz cég több mint hétezer mezőgazdasági gépén alkalmazzák a

magyar fejlesztésű műholdas flottakövető

WayQuest rendszert, amely a Telenor Hipernet hálózatán keresztül kommunikál a központi számítógépekkel.

A mezőgazdasági gépek digitális fejlesztésével nem csupán a járművek pillanatnyi helyzete, üzemanyag-fogyasztása és gépüzemi adatai követhetőek, de segítségével felderíthető, ha vannak a művelésből kihagyott, vagy nem indokolt átfedéssel megművelt területek, esetleg nem a kiválasztott munkafolyamatnak megfelelő technológiai paraméterekkel történt a munkavégzés.

A digitális platformok előnye még, hogy

az azonnali és digitálisan tárolt adatok megkönnyítik a mezőgazdasági tevékenység adminisztrációját, elemzését,

ami szintén a hatékonyság fokozását eredményezi.

A digitális megoldásokat alkalmazó mezőgazdasági vállalkozások így versenyelőnyhöz jutnak az analóg gazdálkodókkal szemben.

Mehlhoffer István, a rendszert kifejlesztő ITineris Informatikai Kft. ügyvezető igazgatója a közleményben elmondta: az üzemanyag-fogyasztás a megtakarítás 30 százalékát teszi ki. A közvetlen megtakarítás fennmaradó része abból adódik, hogy

a gép- és munkaidő-kihasználtság precíz monitorozásával minden munkafolyamatot optimalizálni lehet.

Ez azt jelenti, hogy a beruházás már az első évben megtérülhet, a WayQuest esetében a rendszer kiépítése munkagépenként egy-két százezer forint körüli költséget jelent, üzemeltetése pedig havonta néhány ezer forint.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!