Inkább az, de nem az

2019.07.23. 14:54

Megy a huzavona a Facebook virtuális pénzéről

A jogi viták nyomán valószínűleg számos szabályozás előzi majd meg a közösségi háló saját devizájának, a Librának a  bevezetését.

Forrás: AFP / NurPhoto

Fotó: Jaap Arriens

Erről beszélt Németh Dávid a K&H Bank vezető elemzője kedden az M1 aktuális csatornán. Hozzátette: a Facebooknak többek között szabályoznia kellene, hogy hogyan használják fel a különböző tranzakciókat, illetve hogy ezáltal hogyan védik az emberek érdekeit.

Hangsúlyozta: a Libra ugyan a Facebook tervezett kriptovalutájaként vált ismertté, mégis inkább deviza, mintsem kriptovaluta, hiszen a bitcointól eltérően a kibocsátott mennyiséget illetően nem határoz meg maximumot, és

az emberek nem úgy szerzik, hogy részt vesznek a valuta kereskedelmének nyilvántartásában.

A Libra a kriptovalutával ellentétben nem egy „teremtett” pénz, hanem a meglévő pénzek átváltása egy új pénznemre – magyarázta az elemző.

Az amerikai Facebook egy hónapja jelentette be, hogy Libra néven saját kriptodevizát létesít online fizetések lebonyolítására, és 2020 elején elindítja a Calibra nevű alkalmazáson keresztül igénybe vehető szolgáltatást.

A meghirdetett cél elsősorban az, hogy a világnak azt a mintegy 1,7 milliárdos népességét fizetési lehetőségekhez juttassa, amely nem fér hozzá hagyományos banki és pénzügyi szolgáltatásokhoz.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!