A mester vázlataiból

2019.12.18. 06:00

Mesterséges intelligencia írja Beethoven befejezetlen szimfóniáját

A tervezett 10. szimfónia komponálását meghiúsította a német zeneszerző 1827-ben bekövetkezett halála.

Forrás: Shutterstock

Csak néhány vázlat maradt fenn Ludwig van Beethoven feljegyzései között: most zenetörténészek és számítógépes szakemberek versenyt futnak az idővel, hogy befejezzék a zeneművet mesterséges intelligencia segítségével a művész születésének 250. évfordulójára, amelyet 2020-ban ünnepel a világ.

„Lenyűgöző a haladás, még akkor is, ha a számítógépnek még igen sokat kell tanulnia”

– idézte Christine Siegertet, a bonni Beethoven-ház archívumának vezetőjét a Phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportál. Ő meggyőződésének adott hangot, hogy

Beethoven áldását adná rá, mivel ő is kora újítójának számított.

Hangsúlyozta, hogy a zenemű nem fogja veszélyeztetni Beethoven örökségét, nem fognak úgy tekinteni rá, mint életműve részére.

A projektben gépi tanulási technológiát használnak: a számítógépbe betáplálták Beethoven valamennyi művét, és az most próbálja megkomponálni a szimfónia lehetséges folytatását a zeneszerző stílusában.

Barry Cooper brit zeneszerző és zenetörténész, aki maga is megpróbálta befejezni a 10. szimfónia első tételét 1988-ban, kételyeit hangoztatta.

„Meghallgattam egy rövid elkészült részletet. Távolról sem hangzott úgy, mint Beethoven szándékának meggyőző rekonstruálása. De van még lehetőség a javulásra a további munka során” – mondta a Manchesteri Egyetem professzora.

Jövőre lesznek az évfordulós ünnepi események

A megszületett végső nagyzenekari változatot április 28-án fogják bemutatni Bonnban, a zeneszerző szülővárosa az évfordulós ünnepségek középpontjában áll. Az évfordulós ünnepségek már hétfő este, a 249. évfordulón megkezdődnek, december 16-át tartják a német zeneszerző születésnapjának.

Az emlékév alkalmából Monika Grütters német kulturális miniszter megnyitotta hétfőn Bonnban a zeneszerző szülőházát annak átfogó renoválása és kibővítése után.

A ház a világ legnagyobb Beethoven-gyűjteményével rendelkezik. Bemutatják itt a zeneszerző hangszereit, leveleit, jegyzeteit, képeit és élete egyéb tárgyait. Évente több mint 100 ezer látogatójával a Beethoven-ház a világ egyik leglátogatottabb olyan múzeuma, mely zeneszerzőhöz köthető.

A múzeum felújítása után nemcsak puszta emlékhely: informatív, többnyelvű, multimédiás bemutatóhely. Az egyik teremben például Beethoven-korabeli hangszerekkel koncertet is rögtönözhetnek a látogatók.

A múzeum egy részét már szeptember közepén megnyitották a látogatók elől, akik elárasztották az intézményt – mondta el Michael Kranz, a Beethoven-ház Egyesület vezetője. A 130 éve alakult egyesület vásárolta meg a szülőházat, óvta meg a széteséstől és rendezte be emlékhelynek.

A hétfőn kezdődő és 2020 decemberében záródó emlékév során Németország-szerte ezernyi koncertet, operaelőadást, kiállítást és konferenciát rendeznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!