Ami az operációs rendszert illeti

2019.05.23. 06:00

Miért nehéz hinni új okostelefon fejlesztésében?

Mivel a Huawei-t kidobta a Google az Android programból, a droid helyett másik rendszert kell készítenie, de rögtön.

Forrás: Shutterstock

Ráadásul úgy tűnik, a rendszercsipeket sem tudja majd honnét beszerezni a Huawei, mert a brit gyártó ARM is felszámol minden üzleti kapcsolatot vele a BBC News szerint.

Szoftver ügyben a kínai nagyvállalat állítja, hogy megújult lendülettel fog saját mobil operációs rendszerének fejlesztésébe, amin egyébként már egyébként évek óta vésztervként dolgozik.

„Elkészítettük saját operációs rendszerünket, hogy készen álljunk arra az esetre, ha valaha letiltanák nekünk ezeket a szolgáltatásokat”, nyilatkozta Richard Yu, a Huawei ügyvezetője a Die Welt német lapnak adott interjújában még márciusban.

Van másik…

Akkor azt is hozzátette, hogy ez csak a B terv lehet, és hogy cége inkább a Google-lal és a Microsofttal akar tovább dolgozni.

Úgy tűnik azonban, hogy az okostelefonos piac nem tűri el az alternatív vállalkozásokat, azok eddig sorra elbuktak.

Eltűnt a sokszínű választék, két oprendszer maradt

Mint a Statista ábrája mutatja, a 2010-ben még oly tarka választék mára két operációs rendszerre soványodott.

Infographic: The Smartphone Duopoly | Statista

Nyolc éve még mindenki a maga ízlése, egyedi igényei szerint válogathatott: ott volt a kitűnő BlackBerry, a Microsoft-féle Windows Phone, a Samsung által fejlesztett Bada. Az „Egyéb” kategória a felsoroltakon túl is a teljes piac 40 százalékán osztozott.

A fejlesztők viszont (érthető okokból) nem készítették el az összes platformra a megoldásaikat, némelyik rendszer gyártója nem ébredt időben, s a nagyok durván monopolisztikus törekvései is természetesen ebbe az irányba hatottak.

Mára két monopólium ural mindent

Mára az Android (a piac 85,1 százaléka) és az iOS (14,9 százalék) kivételével senki nem maradt a porondon.

Hiába van a Huawei-nek már egy soványka kis áruháza, ahhoz, hogy az Apple App Store-ral és a Google Play Áruházával versenyezzen, meg kellene szereznie az összes alkalmazásfejlesztő támogatását, hogy szélsebesen készítsék el programjaikat egy tökéletesen új és ismeretlen platformra.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!