Bajban az androidosok

2019.08.21. 22:00

Nem ér véget a Huawei-Amerika kereskedelmi háború

Szinte minden várakozás szerint kivették volna a világ egyik legnagyobb mobilgyártóját az amerikai feketelistáról. Nem így történt.

Nem szüntette meg az Egyesült Államok a Huawei elleni embargót, hanem csak felfüggesztette további kilencven napra – jelentette be Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter a Fox Business Network hírtelevízióban hétfőn.

Az előző kilencven napos felfüggesztés hétfőn járt le, az újabb hosszabbítás november 19-éig tart.

Az amerikai kereskedelmi miniszter egyben bejelentette, hogy

további 46 Huawei leányvállalatot tesznek fel a feketelistára,

amelyen az Egyesült Államok nemzetbiztonságára vagy külpolitikai érdekeire potenciális veszélyt jelentő cégek szerepelnek. Ezek a vállalatok az amerikai kormányzat engedélye nélkül nem vásárolhatnak alkatrészeket vagy technológiát amerikai cégektől.

Amerikai cégeket is hátrányosan érint

A Huawei tavaly csaknem 70 milliárd dollárért vásárolt alkatrészeket, ebből 11 milliárd dollárért amerikai cégek szállítottak, olyanok, mint például a Qualcomm, az Intel vagy a Micron Technology.

Az amerikai kereskedelmi miniszter a Fox tévécsatornán hétfőn azt mondta, hogy az újabb kilencven napra azért van szükség, mert a mezőgazdasági ágazatban érdekelt egyes cégek függenek a Huaweitől.

Nemzetbiztonsági kockázat a Huawei

Donald Trump amerikai elnök a hétvégén egészen másképpen beszélt. Azt mondta, hogy „a Huawei egy olyan cég, amellyel egyáltalán nem tudunk üzletelni. Nem akarok velük semmilyen üzletet, mivel a vállalat nemzetbiztonsági kockázatot jelent”.

Az amerikai szankciók nem fogják megtörni a Huawei Technologies erejét, és amelyik országnak biztonsági fenntartásai vannak a cég termékeivel kapcsolatban, akkor legjobb, ha nem vásárolják azokat – jelentette ki Zsen Cseng-fej (Ren Zhengfei), a cég elnöke az Associated Press hírügynökségnek adott interjúban.

A kínai technológiai cég 74 éves alapító-elnöke az AP hírügynökségnek adott interjúban kifejtette:

„Washington azzal, hogy feketelistára helyezte, valójában meg akarta semmisíteni a Huaweit. Ez nem hogy nem sikerült neki, de a Huawei él és virul... sőt, a feketelista sokkal kevésbé hátrányos ránk, mint amerikai üzleti partnereinkre nézve. Sokmilliárd dollár értékben szállítottak ugyanis nekünk alkatrészeket, amire ezentúl nem lesz már módjuk.”

Mindenki rosszul járhat

„Mindez rövid távon mély nyomot hagy majd pénzügyi eredményeiken és nyereségükön, amit a Wall Street sem hagyhat figyelmen kívül ha részvényeik árfolyamáról van szó.”

A feketelistára helyezéssel járó szankciók – függetlenül attól, hogy életbe léptetésüket elhalasztják-e vagy sem – nem lesznek lényeges hatással a Huawei üzletére – szögezte le a cég elnöke. Hozzátette, hogy a hálózati berendezések gyártásában jól megvannak amerikai vállalatok nélkül is.

Az Androidot használók biztosan megisszák a levét

A szankciók ugyanakkor a lakossági készülék üzletágra vannak a legnagyobb hatással, mivel az Android operációs rendszernek több milliárdos felhasználói bázisa van világszerte. Ha a Huaweit eltiltják az Android operációs rendszertől, az semennyiben nem jelent nemzetbiztonsági garanciát az Egyesült Államoknak – vélekedett Zsen Cseng-fej.

„Ha pedig Washington ezzel együtt is ragaszkodna az Android használatának a tilalmához, akkor elővesszük a B-tervet” – fűzte hozzá.

Stratégiai szinten a Huawei elleni szankciók „egyenesen hasznosak” voltak a cég számára – hangsúlyozta a cég elnöke. „A nyomás alatt megváltunk marginális üzleti területeinktől és a felszabadult erőforrásainkat az igazán lényeges területekre összpontosítottuk” – mondta.

Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy cégének lehetősége lesz folytatni amerikai alkatrészek beszerzését. A Huawei képes ugyan maga is előállítani minden szükséges alkatrészt, de szívesebben adná át a kapacitást és támaszkodna amerikai beszállítókra, mert egy ilyen megoldás mindenkinek csak a javát szolgálja – fogalmazott.

A Huawei elnöke közölte: jelenleg szinte semmilyen esélyt nem lát arra, hogy a céget levegyék az amerikai feketelistáról.

Az 5G technológiát pedig átadnák

„Ha az Egyesült Államokban valóban úgy gondolják, hogy az 5G mobil technológia biztonsági problémát jelent számukra, akkor mi nyitottak vagyunk arra, hogy szigorúan üzleti alapokon átadjuk 5G technológiánkat és gyártási eljárásainkat amerikai cégeknek, hogy aztán maguk fejleszthessék ki saját hatodik generációs mobil technológiájukat„ – fejtette ki Zsen Cseng-fej a Huawei berendezéseinek a biztonságáról feltett kérdésre adott válaszában.

”Ha az Egyesült Államok és Ausztrália biztonsági megfontolásból úgy gondolja, hogy inkább nem használna Huawei berendezéseket, akkor ne tegyék. Hagyják csak meg a többi országnak a lehetőséget, hogy elsőként használhassák a Huawei berendezéseit annak tisztázására, mennyire biztonságosak és mennyire jelentek kockázatot” – mondta az elnök.

Hozzáfűzte: „én a magam részéről viszont azon a véleményen vagyok, hogy önmagában az 5G technológia csak eszköze a mesterséges intelligencia jövőbeni alkalmazásának. A biztonsági megfontolásoknak pedig egyáltalán nem az alkalmazott eszköz a legfontosabb eleme.”

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!