Jól jöhet az informatikus

2019.04.09. 12:54

Nicsak, ki figyel? Kamera kukkol az Airbnb-s lakásban

Talán az a legaggasztóbb az egész történetben, hogy a felelősök csak a sajtóbotrány kitörése után voltak hajlandóak egyáltalán foglalkozni vele.

Fotó: Shutterstock

Március végén tört ki világszerte a balhé, mert kiderült, hogy egy dél-koreai szállodában rejtett kamerákkal figyelték a vendégeket, s intim életüket némi előfizetési díjért ínyencek nézhették élő adásban az interneten. Ezerhatszáz szállóvendég magánügyeit közvetítették harminc hotel negyvenkét szobájából a tévékben, hajszárítókban és más elektromos eszközökben elrejtett kamerák segítségével.

Nem kellett sokat várni az újabb leleplezésig

Ezúttal nem szállodában éltek vissza a vendégek magánéletével, hanem egy, a manapság annyira népszerű Airbnb-hálózat turistáit figyelték meg rejtett kamerával.

Az ismert online foglalási rendszerben (Airbnb, azaz AirBed & Breakfast) magánemberek adnak ki szobákat vagy lakásokat pár napra vagy hétre.

Esetünkben kissé más csengést kap a hálózat szlogenje:

„A felejthetetlen utazások az Airbnb-n kezdődnek. Kalandok várnak közel és távol”

Még szerencse, hogy az apa informatikus

A CNN tudósítása szerint egy új-zélandi családot érte szombaton a hidegzuhany.

Nealie és Andrew Barker európai körútja során szállt meg Írországban, Corkban egy Airbnb-s ingatlanban népes családjával.

Miután kicsomagoltak, az egyébként informatikai biztonsággal foglalkozó Andrew Barker rutinosan szkennelte a ház Wi-Fi hálózatát. Így derült ki, hogy a füstjelzőbe rejtett kamera élő videóadást közvetít az internetre.

Kép Nealie Barker Facebook-oldalán

Kiderült, hogy majdnem szabályos a kukkolás

A családot sokkolta a felfedezés. A lakás tulajdonosa érdeklődésükre először letette a telefont, majd másodjára megnyugtatásul közölte, hogy csak egy kamera van a lakásban.

Mikor elmenekültek egy szállodába, az Airbnb képviselője addig ki sem hajította a hálózatukból a kis mellékes jövedelemre vágyó leselkedőt, amíg a botrány híre el nem kezdett terjedni az online sajtóban.

Mellékesen kitudódott, az Airbnb engedi, hogy a házigazdák megfigyelőrendszert szereljenek fel a lakásaikban, csak éppen fel kellene tüntetniük azok helyét és célját a hirdetéseikben.

Budapesten nyilatkozott a család a CNN-nek

Az Airbnb világszerte népszerű a vékonyabb pénztárcájú turisták körében, s a bizalmukkal az eddigi tapasztalatok szerint ritkán élnek vissza ilyen módon a lakáskiadók.

Egyébként a Barker-család következő utazási célpontján megint Airbnb szállást vett ki – történetesen Budapesten –, ott nyilatkoztak a CNN-nek. Immáron sokkal nagyobb körültekintéssel vizsgálták meg a lakást.

Félni túlzás, de azért körülnézhetünk

Utazási blogjukon fel is hívják mások figyelmét arra, hogy érdemes alaposan körülnézni, mert ha például nem élőben közvetít a kamera, hanem memóriakártyára rögzít, akkor nincs jel, amire fel lehetne figyelni.

Fontos – írják –, hogy az apróbetűs részeket is át kell olvasni a szerződésekben, s a szállást fizikailag is vizsgálják át a rejtett kamerákat keresve.

Képes illusztrációk az jukon

Az igen kicsi rejtett kamerákat általában mennyezeten, fürdőszobában, éjjeliszekrényen helyezik el a kukkolók. A lencséknek szükségük van valamilyen nyílásra a füstjelzőn, faliórán, klímában, szellőzőberendezésben, s például vaku fényében megcsillannak.

A blogon több rejtett kamera fotóillusztrációját is elhelyezték: aggodalmuk talán kissé túlzottnak, de megélt élményeik fényében érthetőnek tűnik.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!