Járvány

2020.05.20. 12:30

Önjáró robot pusztítja a koronavírust a Semmelweis Egyetemen

Az automata robot a napokban került a Semmelweis Egyetemre és UVC-fény kibocsátásával fertőtleníti környezetét.

Forrás: Shutterstock

Az egyetem közleménye szerint a robot az egyetem Orvosi Képalkotó Klinikájának tereit és vizsgálóhelyiségeit fertőtleníti folyamatosan, emellett részt vesz a teljes külső klinikai tömb tisztán tartásában is.

A dániai UVD Robots által gyártott, csaknem harmincmillió forintba kerülő fertőtlenítő robot a napokban állt munkába. A legkorszerűbb fejlesztések eredményeként létrehozott műszer

jelenleg a fertőtlenítés egyik leghatékonyabb eszköze és az első ilyen berendezés Közép-Európában.

A robot által használt UVC-fény bármilyen eddig beazonosított mikroorganizmust, az összes ismert baktériumot és vírust – köztük a COVID-19 kórokozóját, a SARS-CoV-2 vírust is – másodpercek alatt képes inaktiválni.

Fotó: (és videó) Gál Bettina, Major Bálint / Semmelweis Egyetem – Youtube

A robot önjáró tulajdonságának köszönhetően nagyfokú mobilitással és automata működésmóddal rendelkezik. Az úgynevezett betanítás után magától járja be a fertőtlenítendő területet, kikerülve az útjába kerülő akadályokat, így képes a klinika folyosói, a CT- és röntgen osztály gyors és hatékony sterilizálására.

A technológia környezetbarát és könnyen beilleszthető a napi takarítási folyamatba. Használata során emberi jelenlétre nincs szükség, ezért

a fertőzés szempontjából legveszélyesebb, úgynevezett vörös zónába is beküldhető.

A robotot a Semmelweis Egyetem Alapítvány és a 77 Elektronika Kft. vásárolta, a vételár felét a száz százalékban magyar hi-tech cég, a másik részét az alapítvány fizette.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!