Mesterséges intelligencia

2019.06.21. 14:32

Őszre akcióterv, még idén nemzeti stratégia készül

A Mesterséges Intelligencia (MI) Koalíció az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával őszre akciótervet készít, amely a nemzeti MI stratégia alapját képezheti.

Forrás: Shutterstock

Ezt jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az MI Koalíció plenáris ülésén pénteken.

A intézkedéscsomag

az adatipar, a technológia- és gazdaságfejlesztés, a technológia használat területeire fókuszálva

határozza meg a legfontosabb teendőket.

A miniszter a 181 tagú MI Koalíció képviselői előtt kifejtette: a hat tematikus munkacsoportban működő projektcsapatok február óta dolgoznak a kiválasztott projektek megvalósításán. Ezek elemei a tervek szerint őszre elkészülő akciótervben is megjelennek, a beazonosított sarokkövek pedig az MI stratégiába is beilleszthetőek lesznek.

Palkovics László a fő célok között említette a magyar MI technológiák nemzetközi versenyképességének javítását, organikus beépítésüket az üzleti életbe és az állami folyamatokba.

Fontos eszközként nevesítette az MI alkalmazási lehetőségeinek vizsgálatát az állami folyamatokban, az ismeretterjesztést, bizalomépítést, elsősorban a kis- és középvállalkozások körében, a magyar részvétel bővítését a kapcsolódó uniós pályázatokon. A miniszter hozzátette, hogy a további előrehaladást is folyamatos együttműködésben, az MI Koalíció keretei között képzeli el.

Jakab Roland, az MI Koalíció elnöke a közleményben elmondta: megkezdték egy

magyar MI Térkép és MI Élménytár összeállítását,

ami az itthoni MI-alapú megoldások összegyűjtésére irányul, és feltérképezi a technológiával foglalkozó magyarországi cégeket.

Az eredmény egy átfogó adatbázis lesz, ami földrajzi, ágazati és használat szerinti bontásban összegzi a területen tevékenykedő szereplőket.

Szertics Gergely, az MI Koalíció szakmai vezetője a tárca közleménye szerint elmondta: az akcióterv intézkedései három fő tématerület köré épülnek majd fel, ezek az adatipar strukturálása, a mesterséges intelligencia technológiák fejlesztése és a technológiai bevezetések támogatása.

A koalíció tevékenysége segíti az érintett iparágak versenyképesebbé válását, az MI Stratégia pedig irányt mutat a magyar kitörési pontok meghatározásában.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!