Vezeték nélkül

2019.03.18. 06:00

Petíciót írtak tudósok százai: rákot okozhatnak ezek a fülhallgatók

A vita nagyjából az okoskütyük megjelenése óta tart: hol cáfolják, hol megerősítik a riasztó hírt a rákkeltő hatásról.

Forrás: Shutterstock

Eddig azonban leginkább az okostelefonok daganatkeltő hatásáról szólt a vita: kétségkívül tudományos vizsgálatokra alapozva rendre megjelent a hír (majd a cáfolata), hogy „meglehet”, „talán”, „valószínűsíthetően” káros hatással van, elősegítheti az agydaganat kialakulását a fülhöz tartott mobil elektromágneses sugárzása.

Védekezésül az esetek többségében azt ajánlották a felhasználóknak, hogy aki csak teheti, tartsa a fejétől távol a telefont. Magyarul: használjon fülhallgatót, úgy társalogjon.

Erre most az itt olvasható, az ENSZ-nek és az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) benyújtott petíciót a világ különböző országaiban dolgozó kétszázötven tudós írta alá. Szerintük

veszélyesek a divatos vezeték nélküli fülhallgatók.

Aggodalmuknak adtak hangot az elektromos és vezeték nélküli eszközök által kibocsátott sugárzás egyre növekvő expozíciója miatt.

Annyit bombázzuk magunkat rádiófrekvenciás hullámokkal és elektromágneses sugárzással, hogy az aláírók úgy érezték, fel kell szólalniuk.

Okozhatnak-e az AirPodok rákot?

Úgy vélik, nem csak az Apple menő vezeték nélküli fülhallgatója, hanem a többi, hasonló készülék is mind ártalmasan közel vannak a fejünkhöz.

Más Bluetooth fülhallgatók, mint például a Beats X és az új Samsung Galaxy Buds, az aláírók közlése alapján szintén káros sugárzásnak teszik ki a felhasználókat, mivel használatukkor úgymond „be vannak ágyazva” a fülcsatornájába, és elérik a belső fület, a közeli agyrészeket.

Sokféle ártalomért tehető felelőssé

Több, a közelmúltban készült tanulmány állítja, hogy az úgynevezett EMF-expozíció hatással van az élő szervezetekre. Fokozza a rák kockázatát, növeli a káros szabad gyökök számát, genetikai rombolást okoz. Részben felelőssé teszik a tanulási és a memória, valamint különféle neurológiai rendellenességek miatt.

Szerintük negatív hatással bír az emberek általános jólétére

Néhányan azt is állítják, hogy EMF túlérzékenységük van, és a rádiófrekvenciás sugárzás tünetei közé sorolják a fejfájás, az izomfájdalom, a kiütések, az álmatlanság és orrvérzés egyes eseteit.

Egyébként a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség már régebben elismerte, hogy a „rendkívül alacsony frekvenciájú elektromágneses mezők” valószínűleg rákkeltő hatásúak.

Mikor várható a legközelebbi cáfolat?

Egyelőre még a gyártók nem reagáltak a tekintélyes tudóscsoport közlésére, de az eddigi tapasztalatok szerint nem kell sokáig várni az ellentétes következtetések megjelenésére.

Már csak azért is, mert a világ legnagyobb gyártói, a vezeték nélküli fülhallgatókból egyre nagyobb profitot szerző Apple, a Samsung, valamint kisebb versenytársai nemigen örülhetnek a petíciónak.

Az első hiteles(nek tűnő) cáfolatig meg lehet fontolni a visszatérést a hagyományos, vezetékes fülhallgatók használatához.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!