Távol a Földtől

2019.10.08. 09:48

Próbálják menteni az elakadt robotvakondot

Az Insight űrszonda robotja fél éve 35 centiméter mélyen beszorult a Mars talajába.

InSight antenna ring and parachute cone being installed in a clean room at Lockheed Martin.

A HP3 német fejlesztésű műszer feladata a vörös bolygó belsejében a meleg áramlatok mérése. A Német Űrkutató Központ (DLR) szakértői abban bíznak, újabb bizonyítékokat találnak arra, hogy a Mars még mindig rendelkezik forró, áramló maggal.

 

Első, négy órán át tartó művelete során

a robotvakond 4000 kalapácsütést ejtett és 35 centiméter mélyre jutott a vörös bolygó talajában

és hónapok óta nem jut tovább. Ennek oka valószínűleg az, hogy a műszer egy viszonylag széles lyukat ásott, ezen azonban már nem talál fogást. Ezért ahelyett, hogy lefelé fúrna, egy helyben ugrándozik – mondta Tilman Spohn, a projekt tudományos vezetője.

A DLR szerint megoldást jelenthetne, ha az Insight egyik robotkarjának lapátja segítségével odaszorítanák a robotvakondot a lyuk falához. Így újra megkapaszkodhatna és folytathatná a fúrást.

Az InSight űrszonda robotkarjának eredeti feladata a különböző műszerek kihelyezése a Mars felszínére. Most azonban a kutatók megpróbálják úgy átprogramozni, hogy meg tudja fogni a HP3-at. Ekkor azonban fennáll annak kockázata, hogy a robotvakond behorpad.

Egy hét alatt ér a kiadott parancs a vörös bolygóra

Viszont ha semmi sem sikerül, és a HP3 nem jut mélyebbre, akkor is tud méréseket végezni. Jelenleg is ezt csinálja, de mégiscsak jobb lenne mélyebben – mondta Spohn. Korábban azt feltételezték, hogy a HP3 egy kőnek ütközött. Ennek valószínűsége azonban geológusok számításai szerint csak 5 százalék.

A kutatók kifejtették azt is, miért csak most próbálkoznak a probléma megoldásával: minden kockázatot és opciót alaposan át kellett gondolniuk. A Marson lévő műszerek kezelése ráadásul meglehetősen időigényes, egy hétig tart, míg egyetlen, a Földön kiadott parancs teljesül a Marson.

Borítókép: A Lockheed Martin Space Systems szakemberei az Insight készítésekor (Fotó: NASA/JPL-Caltech/Lockheed Martin)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!