Nagy forgalom az űrben

2020.10.22. 09:52

Sikeresen visszatért a Földre a Szojuz űrhajó legénysége

A Szojuz MSZ–16-os űrhajó legénysége, Anatolij Ivanisin és Ivan Vagner orosz, illetve Chris Cassidy amerikai űrhajós fél évet tartózkodott a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

Forrás: Shutterstock

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) csütörtöki beszámolója szerint az űrhajó leszállóegysége közép-európai idő szerint csütörtök hajnali 4 óra 20 perckor ért földet a kazahsztáni Zsezkazgantól mintegy 147 kilométerre délnyugatra. 402 kilométeres útjukat körülbelül 3 óra 20 perc alatt tették meg.

LIVE NOW: Almost home! " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@Astro_SEAL and cosmonauts Anatoly Ivanishin and Ivan Vagner of @Roscosmos have departed the @Space_Station aboard their Soyuz spacecraft and are preparing for a parachute-assisted landing in Kazakhstan: https://t.co/nrrccqHbHf https://t.co/nrrccqHbHf

A koronavírus-járvány miatt minimális létszámú csapat fogadta a visszatérőket, és előzetesen mindenkit teszteltek a vírusra. Gyors orvosi ellenőrzés után helikopterrel Zsezkazganba szállították a legénységet, majd onnan az orosz űrhajósok Moszkvába repülnek, Chris Cassidy pedig az Egyesült Államokba.

Az űrutazók április 9-én érkeztek meg a Nemzetközi Űrállomásra, és missziójuk 196 napig tartott. Ezalatt az ISS 3136-szor kerülte meg a Földet, és több mint 133 millió kilométert tett meg.

Ivanisin már edzett kozmonauta, összesen 476 napot töltött a világűrben. A küldetés parancsnoka, Cassidy 378 napot töltött az űrben, míg Vagnernek ez volt az első útja.

A triót Szergej Rizskov és Szergej Kudj-Szvercskov orosz, illetve Kate Rubins amerikai asztronauta váltotta. Ők a minap a Szojuz MSZ–17-es űrhajón érkeztek az ISS-re, és 117 napot töltenek az űrállomáson.

Liftoff! 🚀 The Soyuz spacecraft carrying Kate Rubins of " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@NASA_Astronauts and Sergey Ryzhikov and Sergey Kud-Sverchkov of Roscosmos on a two-orbit, three-hour journey to the @Space_Station launched at 1:45am EDT. pic.twitter.com/40Qr8ByJQx

Novemberben négy űrhajós – három amerikai és egy japán – keresi fel a Nemzetközi Űrállomást, a SpaceX űrkutatási magánvállalat Crew Dragon űrhajójával érkeznek.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!